Menu Sluiten

7 redenen om blij te zijn met de zon!

Laatst bijgewerkt op 15 juli 2019

Terwijl ik in mijn vakantie in de zon in Spanje zit, bedenk ik dat het wel leuk is om een blog te schrijven over de voordelen van de zon!

Zonlicht is goed voor je

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zonlicht een directe invloed heeft op je hormoonstelsel. Het maakt namelijk endorfine aan, dit wordt ook wel 'het gelukshormoon' genoemd. De smaakervaring van bijvoorbeeld chocolade produceert ook endorfine in het lichaam. Endorfine is een lichaamseigen stof en werkt in de eerste plaats pijnonderdrukkend. Daarnaast zorgt het voor een gevoel van geluk of euforie. Endorfine stimuleert je schild- en pijnappelklieren, zodat je meer energie krijgt en je je meer ontspannen voelt. Ook zorgt zonlicht ervoor dat je immuunsysteem sterker wordt door de aanmaak van witte bloedlichaampjes, waardoor je lichaam beschermd wordt tegen virussen en bacteriën.

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

Verliefd door de zon

In de zomer worden mensen sneller verliefd dan in andere jaargetijden. Dat komt doordat de zon de geslachtshormonen beïnvloedt. Volgens onderzoek blijkt dat vooral mannen op zomerse dagen sneller verliefd worden. Volgens ditzelfde onderzoek komt dit doordat de zon het testosterongehalte van de man wel met dertig procent kan verhogen.

Vitamine D

De meeste mensen weten dat zonlicht ervoor zorgt dat er vitamine D wordt aangemaakt. Er is ontdekt dat tien minuten zonlicht honderd keer zoveel vitamine D aanmaakt dan je via je voeding in een dag binnenkrijgt. De aanmaak van vitamine D is goed voor het opbouwen van botweefsel en voor de calciumopname uit de voeding.

Hersenen en de zon

Veel mensen zijn tegenwoordig depressief. Een depressie is een stemmingsstoornis, die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of een zwaar terneergeslagen stemming. Er is vastgesteld dat je sneller uit een dal komt als je meer van de zon geniet. Het British Medical Journal meldde dat je af en toe een stukje pure chocolade met een cacaogehalte van ongeveer zeventig procent moet eten tijdens het zonnen. Er zitten namelijk stoffen in zoals onder andere serotonine, endorfine en cafeïne die je onrust laten verdwijnen en die ervoor zorgen dat je vrolijker wordt. De combinatie van zonlicht en al die stoffen bij elkaar werken als een kalmeringsmiddel en een soort antidepressivum.

Invloed van de zon op je lichaam

Weersveranderingen hebben een grote invloed op spieren en gewrichten. Wanneer je bijvoorbeeld een reumatische aandoening hebt, kan de warmte van de zon de pijn verminderen. Dit komt doordat de bloedvaten zich verwijden en zo de doorbloeding in spieren en gewrichten stimuleren. Warmte ontspant de spieren en ook bij pijnlijke spieren wil de zon nog weleens helpen.

We worden mooier van de zon

Mensen worden letterlijk mooier door de zon, we worden wat bruiner en zien er daardoor beter uit. Ook voelen we ons beter door licht, het maakt mensen alerter en fitter. Lichtintensiteit wordt gemeten in lux, in een gemiddeld kantoor wordt duizend lux gemeten. Wanneer we buiten in de zon lopen krijgen we honderdduizend lux binnen. Door de zon knappen mensen met een winterdepressie enorm op.

Blij van de zon

Wanneer je al deze voordelen leest, begrijp je waarom mensen blij worden van de zon. Gelukkigere, gezondere, fittere, actievere en mooiere mensen zijn van nature blij. Je gaat ook veel liever lekker met de hond wandelen of naar kantoor fietsen wanneer de zon schijnt. Lekker even op een terrasje zitten met wat vrienden. Barbecueën in de tuin als er een feestje is. Alles is gewoon veel leuker wanneer de zon schijnt en daar wordt je blij van. Toch is de zon niet alleen maar positief, er zitten ook nadelen aan zonlicht.

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

Overdaad schaadt

Na alle voordelen die de zon ons biedt, zul je snel geneigd zijn om te denken dat hoe langer je in de zon zit des te beter het is. Niets is echter minder waar. Te veel in de zon zitten, kan huidkanker veroorzaken. En dat je er rimpels van kan krijgen is bekend. Je huid veroudert met de jaren dat is een feit waar niemand iets aan kan doen. Maar door vaak en lang in de zon zitten, wordt je huid slapper, minder elastisch, stugger en krijgt plooien. Dit komt doordat zonlicht het collageengehalte in de huid vermindert. Collageen is een lijmachtige eiwitstof die wordt gemaakt door de cellen in de lederhuid en zorgt voor de stevigheid van de huid. Er zijn mensen die denken dat als je eenmaal goed bruin bent je dan minder kans hebt op huidkanker. Dit is niet waar, het is zelfs zo dat een goed gebruinde huid al behoorlijk beschadigd is en de kans op huidkanker daardoor zelfs verhoogt. Een goede zonnebrandcrème beschermt tegen huidveroudering en huidkanker. Maar het helemaal voorkomen kunnen zelfs de beste crèmes niet. De beste tijden om in de zon te zitten zijn ’s morgens voor elf uur en ’s middags na drie uur. Smeer je altijd goed in met de juiste beschermende factor voor jouw huid en ga niet de hele dag in de zon zitten. Om alle voordelen van de zon optimaal te gebruiken, hoef je maar een uurtje per dag in de zon te zitten of lopen. Ook is het niet nodig om daarbij zoveel mogelijk van je lichaam aan het zonlicht bloot te stellen. Je gezicht en armen zijn genoeg. Bedenk dat met alles, zelfs met alle goede dingen in het leven, overdaad schaadt.

Nieuws

Binnenkort komt er een gratis Ebook en een online cursus Gezichtsfitness bij Superstralend. Hou het laatste nieuws in de gaten op mijn blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 1 =