Menu Sluiten

[ Afvallen in de overgang ] Hoe het wél lukte

Laatst bijgewerkt op 7 oktober 2019

In mijn praktijk Superstralend Slank krijg ik natuurlijk veel verschillende mensen die willen afvallen. Mannen, vrouwen, jong en oud. Mensen hebben veel verschillende redenen waarom ze willen afvallen. Ik deel graag het verhaal van Liesbeth (niet haar echte naam) met jullie. Dit was wel een heel bijzonder verhaal met een verrassende afloop.

In de overgang

Toen Liesbeth de eerste keer bij mij kwam voor een intakegesprek, vond ik dat ze er erg triest, zeg maar gerust ongelukkig, uitzag. Tijdens een intakegesprek stel ik veel vragen. Ik vraag dan ook van mijn cliënten om eerlijke antwoorden te geven. Dat viel voor Liesbeth niet mee. Ze aarzelde veel als ik een vraag stelde. Het bleek dat Liesbeth niet zo blij was met haar leven. Ze was 45 en behoorlijk in de overgang en twijfelde overal aan. Was ze nog wel aantrekkelijk voor haar man? Vond ze haar man nog wel leuk? Haar baan vond ze zeker niet meer leuk, haar kinderen studeerden en woonden op kamers, maar kwamen in het weekend hongerig en met bergen was thuis. Ze voelde zich meer een huishoudster dan een moeder en echtgenote. Haar man was veel bezig met zijn werk en in het weekend ging hij ter ontspanning motorrijden en golfen. En daarbij kwam nog dat ze zich dik voelde. Eerlijk gezegd viel dat wel een beetje mee, maar als zij zich dik voelt dan is het belangrijk dat je actie onderneemt. Ze had wel wat overgewicht, maar niet schrikbarend. Er was dus werk aan de winkel, niet alleen fysiek maar ook mentaal.

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

Afvallen in de overgang

Allereerst laat ik mijn cliënten een week lang een eetdagboek bijhouden. Ik viel zowat van mijn stoel van haar eetdagboek. Ze at zo weinig en zo slecht dat het me verbaasde dat ze nog op de stoel tegenover mij zat. Ik stelde als eerste voor dat ze voldoende en gezond ging eten. Ze vond het wel moeilijk om ‘zo veel’ te eten, maar dat lukte steeds beter. Daarna zijn we met haar leefstijl aan de gang gegaan. We zijn samen krachttraining gaan doen en langzamerhand krabbelde ze een beetje op. Ze ging afvallen en werd steeds zelfverzekerder.

Gedurende de begeleiding zijn we steeds meer gaan praten over haar relatie met haar man en kinderen, familie, vriendinnen en over haar werk. Na 6 maanden met haar gewerkt te hebben, kreeg ik steeds vaker een berichtje van haar met vragen hoe ze moest reageren, of ze iets wel of niet moest doen en ga zo maar door. De berichtjes kwamen steeds vaker en werden ook steeds persoonlijker. Tot ze op een gegeven moment voor de deur stond met haar koffers met de mededeling: ‘Ik heb mijn man verlaten en kom bij jou wonen’. Ik was helemaal verbouwereerd, ik wist niet wat ik moest zeggen. Ik heb haar binnen gelaten en voorgesteld aan mijn man. Ze begreep er niks van, ze keek van mij naar mijn man en weer terug. ‘Ben jij getrouwd?’ vraagt ze met een ongelovige blik. Als mijn man even de keuken in loopt fluistert ze: ‘Ik dacht dat jij dezelfde gevoelens voor mij had’. Ik kon haar alleen maar vol verbazing aankijken.

Liesbeth heeft die nacht bij ons op de bank geslapen. Daarna is ze toch wat anders gaan zoeken. Maar slank was ze wel.

Leefstijltips voor afvallen in de overgang

De leefstijltips die ik Liesbeth heb gegeven voor het afvallen in de overgang deel ik hier graag met je.

  • Zorg voor gezonde vetten in je eetpatroon. Het klinkt raar, maar het werkt echt. Laat alle ‘vetvrije of vetarme’ producten links liggen, ze zijn vetvrij of -arm gemaakt en bevatten daardoor veel geraffineerde suikers of andere toevoegingen. Gezond vet heb je nodig om het oestrogeen te compenseren dat verminderd is door de overgang. Goede vetten zitten vol vitamine E, omega-3 en antioxidanten. Je vindt ze in noten, zaden, avocado en olijven, vette vis, zoals zalm, haring, makreel en paling.
  • Eet kleine porties. Luister goed naar je lichaam en eet niet uit gewoonte dezelfde hoeveelheid als je altijd gegeten hebt. Je stofwisseling is veranderd in de overgang, je lichaam heeft gewoon minder nodig. 
  • Doe krachttraining. Door krachttraining te doen krijg je meer spiermassa. En als je meer spiermassa hebt verbrandt je meer, zelfs in rust. Een echte win-win-situatie dus. Krachttraining kan met gewichten in de sportschool of thuis. Zoek wel een goede professionele trainer, zodat je weet wat je doet en geen blessures krijgt. Het kan ook alleen met je lichaam, zoals je bijvoorbeeld met Pilates doet. Deze Pilates Online training kun je thuis beoefenen. Bedenk iedere keer als je spierpijn hebt dat je spiermassa zich vermeerderd en dat je daar blij mee kunt zijn.
  • Beperk je suikerinname. Doordat je hormoonhuishouding uit balans is heeft dit ook gevolgen voor je bloedsuikerspiegel. Je hoeft niet radicaal alle suiker uit je voedingspatroon te verwijderen. Volgens onderzoek werkt het het best als je langzamerhand je suikerinname gaat beperken. Lees goed de etiketten van de producten die je koopt en probeer zo weinig mogelijk geraffineerde suikers in bewerkte producten te eten of te drinken, zoals in cake, taart, koekjes en zoete fruitsappen.
  • Zorg voor sterke botten. Als jij gezond eet met veel groene groenten heb je geen supplementen nodig. Je kunt bijvoorbeeld ook een te grote inname van calcium hebben en daar kun je nierstenen van krijgen. Je botten kun je ook versterken door krachttraining. Door sterke spieren worden de botten uitgedaagd tot beter presteren, de sterkte en botdichtheid varen hier wel bij. Het houdt ze jong.
  • Minder met alcohol. Zoals je weet verandert je stofwisseling in de overgang. Je lichaam krijgt steeds meer moeite met het afbreken van de alcohol. Het kost je lichaam veel meer om het te verwerken en weet je, eigenlijk kun je het net zo goed meteen bij je buikvet plakken. Als je toch dat lekkere glaasje wijn wil drinken, train dan in ieder geval wat extra om af te vallen of op gewicht te blijven.
  • Voorkom emo-eten. De overgang of menopauze is een tijd van gierende hormonen door je lijf, maar ook de emoties en stress vieren hoogtij. Een gevolg daarvan kan zijn dat je gaat emotie-eten. Jezelf troosten met een bak ijs of een reep chocolade ligt al gauw op de loer. Natuurlijk is dat heerlijk om te doen, maar hou het wel een beetje in de hand. Weet je van jezelf dat je een emotie-eter bent? Zoek afleiding door bijvoorbeeld een vriendin te bellen, te mediteren, lekker te wandelen in de natuur of krachttraining (ja, daar is ‘ie weer!) te doen.
  • Drink voldoende water. Je spijsvertering vaart wel bij voldoende vocht en dan vooral water. Als je te weinig drinkt neig je meer naar zoet en zout. En wist je dat je dorst kunt verwarren met honger? Dan ga je eten, terwijl je eigenlijk dorst hebt. Dus als je trek krijgt, drink dan eerst maar eens een glas water en voel of je dan nog steeds trek hebt. Als je water drinken saai vindt kun je water ook opleuken, door er munt, citroen/limoen, rood fruit of komkommer in te doen.
  • Eet bewust. Door op te schrijven of te noteren in een app wat je dagelijks eet wordt het voor jezelf inzichtelijk. Je wordt je daardoor bewust van wat je eet en dat helpt als je wilt afvallen  in de overgang. Plan je maaltijden ook altijd in. Bedenk wanneer en wat je wilt eten. Zo zorg je dat je altijd iets bij je hebt als je onderweg bent. Je hoeft dan niet hongerig aan te kloppen bij een fastfoodketen of benzinepomp. 
  • Vraag hulp. Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag de mensen om je heen om je te helpen. Je kunt ze vragen rekening met je te houden door bijvoorbeeld niet steeds iets aan te bieden als jij zegt dat je niets wilt op een verjaardag of een feestje. Of door samen met een vriendin te gaan sporten. Je kunt ook hulp vragen aan een professionele personal coach. Deze kan je zowel mentaal als fysiek helpen.
  • Wees niet te streng. Als jij jezelf allerlei dingen verbiedt, dan ga je het niet volhouden. Zinnen als, ’ik heb gezondigd’ zo snel mogelijk uit je leven verbannen en vervangen door ‘ik heb genoten’. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar wees lief voor jezelf. Als het een keer niet gelukt is om gezond te eten en geen alcohol te drinken, omdat je een gezellig avondje met vriendinnen had, zeg dan tegen jezelf: ‘Het is gisteren niet gelukt, maar vandaag ga ik er weer helemaal voor’. Straf jezelf niet door extreem te lijnen, maar eet gewoon gezond en geniet daarvan.
  • Zorg voor minder stress. Als je stress hebt wordt het hormoon cortisol aangemaakt in je lichaam. Daardoor krijg je meer honger en ga je meer eten. Je kunt je stress verlagen door bepaalde voedingsmiddelen in je routine te verwerken. Van onder andere citrusvruchten, vette vis, zoals zalm en tonijn, noten, spinazie, havermout, pure chocolade en kamillethee is aangetoond dat ze stressverlagend werken. Het allerbelangrijkste is natuurlijk om de oorzaak van de stress aan te pakken. Zorg voor een mooie balans tussen werken, eten, slapen en ontspanning, dan hou je de stress buiten de deur. Met de tips uit mijn ebook ontspannen slapen val je heerlijk in slaap.

Leefstijl aanpassen

Het veranderen van je leefstijl is essentieel als je wilt afvallen in de overgang. Vroeger deed je misschien even een crashdieet en was je weer op je gewenste gewicht. In of na de overgang is dat anders, je lichaam is letterlijk veranderd. Je stofwisseling verandert, je hormoonhuishouding verandert, zelfs je lichaam verandert en past zich aan in de nieuwe situatie. Ook jouw eet- en leefpatroon moet dus aangepast worden, zodat het weer bij jouw lichaam past. Vaak weet je wel wat goed voor jezelf is. Dat geeft je lichaam wel aan. Als je daar goed naar luistert, dan ga jij je weer lekker in je vel voelen en zal ook je gewicht naar het gewenste getal gaan. 

Ontspannen in het leven staan

Als het even niet lukt om gezond te eten en te leven, ga er dan ontspannen mee om. Trek je schouders een keer op en bedenk dat er morgen weer een nieuwe dag is. Het leven is is er om geleefd te worden en dan kun je maar beter een beetje gelukkig zijn met jezelf, genieten van de kleine dingen en eten dat je lekker vindt.

Ga lekker wandelen in de natuur! Drink daarbij voldoende water, eet zoveel mogelijk verschillende soorten en kleuren groente. Als je groenten niet lekker vindt verwerk ze dan in een soep of een shake.

Doe regelmatig aan krachttraining. Zware boodschappentassen dragen is ook al krachttraining, als je maar zorgt dat je spiermassa niet afneemt.

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

Blijf vooral ook lachen. Het leven is ook bedoeld om leuk te zijn. Lukt dat even niet? Ga dan voor de spiegel staan en glimlach naar jezelf. Eerst voelt het heel erg nep, maar als je blijft volhouden merk je dat je echt gaat glimlachen, omdat er ‘geluksstofjes’ in je lichaam vrijkomen. Je hersenen kunnen namelijk een glimlach niet onderscheiden in ‘nep’ of ‘echt’. Het kan zelfs gebeuren dat je hardop gaat lachen naar jezelf, misschien wel met echte tranen over je wangen van het lachen.

Heb je vragen of wil je wat kwijt over jouw worsteling met afvallen in de overgang? Laat hieronder je reactie achter!

14 Comments

    • Petry
      Petry

      Het was inderdaad een bizarre situatie, maar gelukkig is het helemaal goed gekomen met Liesbeth. Als je 49 bent dan zal de overgang zeker niet lang op zich laten wachten. Je weet dan in ieder geval wat je kunt doen om niet aan te komen tijdens de overgang! Succes!!!

  1. Avatar
    Caroline - HippeShops

    Een boeiend verhaal met een spannende plot twist, maar ik vind vooral de tips erg nuttig zoals gezond vet dat je nodig hebt om het oestrogeen te compenseren dat verminderd is door de overgang!

  2. Avatar
    Sherana | Reisenergie.nl

    Gelukkig zit ik zelf nog lang niet in de overgang maar jouw tips ga ik zeker delen met mijn moeder en tantes. Vooral het emo-eten is iets waar zij veel mee te maken hebben. Daardoor lukt het ze maar moeilijk om hun gewicht een beetje stabiel te houden.

    • Petry
      Petry

      Gelukkig heb ik een andere naam gebruikt Manon. Ik kan natuurlijk niet zomaar gebeurtenissen gebruiken uit mijn praktijk met de echte namen erbij. Hoop dat je iets aan de tips hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 − 7 =