Menu Sluiten

De magie van de overgang!

Laatst bijgewerkt op 13 mei 2021

Voor mij was het ook nieuw, zo heb ik nog nooit naar de overgang gekeken. Ik kwam het tegen op internet toen ik aan het zoeken was naar inspiratie voor mijn nieuwe blog.

‘Wat is dan de magie van de overgang?’ hoor ik je denken… want zo leuk is het echt niet.

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

Over het algemeen zijn het ook de lastige en vervelende dingen die je leest op internet of hoort van andere vrouwen over de overgang, zoals dikker worden, opvliegers, slecht kunnen slapen, etc. en ja, dat klopt ook allemaal. Helaas rust er ook een taboe op de overgang, erover praten is eigenlijk ‘not done’. Terwijl erover praten zoveel kan oplossen. Zo jammer!

Ik kom later op ‘de magie’ terug, eerst maar eens schrijven over wat het is en wat het met je kan doen.

Jouw lichaam in de overgang

Het kan (!) een periode zijn van totale chaos. Je kunt onzeker, bang, paniekerig, chagrijnig, boos of labiel zijn. Misschien heb je het idee dat jouw lichaam niet meer van jou is, omdat je het niet meer herkent.  Ook kunnen er allerlei ongemakken ontstaan, zoals onrust, opvliegers, angst- en paniekklachten, vermoeidheid, neerslachtigheid, ontgoocheling en teleurstelling. Teleurstelling door te hoge verwachtingen of gewoon door het leven op zichzelf. Je maakt ruzie met je kinderen over het opruimen van hun altijd rondslingerende spullen in het hele huis. En… je eigen man herkent je gewoon niet meer. Door de hele ellendige situatie waar je in ben beland grijp je ‘s avonds ook nog eens naar een zak chips en een wijntje op de bank om jezelf te troosten. Hierdoor wordt je ook nog eens dikker en dikker en ga jij je steeds minder aantrekkelijk voelen.  

(!) Het kan, het hoeft niet. 80% van de vrouwen heeft er op een of andere manier last van. Er blijft dus 20% van de vrouwen over die nergens last van hebben. 

Hormonen in de overgang

De overgang begint vaak veel eerder dan gedacht wordt. Ik weet nog de eerste keer dat ik bewust een ‘opvlieger’ had. Ik was 45 en ik werkte toen bij de sportschool als fitnessinstructeur en fietste meestal naar mijn werk. Ik kwam al zwetend van de fiets af,  en nu is zweten na fietsen niet zo gek, maar het bleef aanhouden. Ik vond het heel gek en zei tegen mijn mannelijke collega, ‘ik weet niet wat er met mij aan de hand is, maar ik blijf maar zweten’. Hij keek me aan met zo’n blik van ‘waar heeft ze het over?’ en haalde z’n schouders op. Achteraf besefte ik dat het mijn allereerste opvlieger was, ook al menstrueerde ik nog gewoon maandelijks. Het was dus wel een gedenkwaardig moment.

De overgang begint door verandering van de geslachtshormonen met lichamelijke en emotionele klachten. Tussen de 40 en 50 jaar zijn er meestal nog weinig klachten, je zit dan in de pre-menopauze. De menopauze is een keerpunt, je laatste menstruatie dient zich aan. De vruchtbaarheid verdwijnt en de hormoonproductie van oestrogeen en progesteron verminderen sterk. 

Rond je 50ste jaar kom je dan in de peri-menopauze. Dit is voor velen de heftigste periode. Door de daling van het oestrogeen wordt er ook minder serotonine en oxytocine aangemaakt door je hersenen. Serotonine heeft invloed op je emoties en ook op je slaap. Het klinkt dus heel logisch dat je daardoor minder goed slaapt en moe en emotioneel wordt.

Oxytocine wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Lichamelijke intimiteit zorgt ervoor dat dit hormoon wordt aangemaakt, maar door de daling van de aanmaak van oestrogeen wordt er ook minder oxytocine aangemaakt. En dat heeft weer effect op jouw sociale vaardigheden en daardoor heb jij minder zin om naar feestjes, verjaardagen of andere sociale verplichtingen te gaan. Je voelt dat je minder energie hebt om naar anderen te luisteren, of te zorgen voor alles en iedereen. Aan de andere kant kun je je hierover ook weer schuldig gaan voelen. Ook kan je libido verminderen, waardoor je minder zin in seks hebt en je partner moet teleurstellen.

Magie

Kijk en hier komt de magie om de hoek kijken, want jouw geweldige lichaam zorgt ervoor dat je tijd voor jezelf gaat nemen. Letterlijk ruimte voor jezelf gaat maken. En gaat nadenken wat je nu gaat doen, nu de kinderen je niet meer nodig hebben. Wat is er nou echt belangrijk in je leven? Is het je werk, je relatie, je vriendinnen? En de allerbelangrijkste vraag wie ben jij? Wat wil je met de rest van je leven, waarvoor ben je hier op aarde?

Het lijkt wel of je weer een puber bent!

Voor mij is tijdens de overgang heel duidelijk geworden wat ik wil. Ik heb ook veel klachten gehad, maar heb nu duidelijk voor mezelf wat ik wil en waarvoor ik hier op aarde ben. Ik help heel graag 40+ vrouwen om ook een Superstralend leven te hebben: Blij met jezelf, positief, gezond en vitaal en met liefde en licht voor iedereen om je heen.

Gezichtsfitness

Gezichtsfitness is een van de tools die ik gebruik om blij met jezelf en Superstralend in het leven te staan. Deze methode zorgt ervoor dat je spieren in het gezicht getraind gaan worden en daardoor breng je ‘leven’ terug in je gezicht.

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

‘What you don’t use, you loose’

Als je bewust je spieren in het gezicht gaat trainen dan worden deze spieren aangezet tot actie en zullen deze spieren korter en dikker worden. Hierdoor wordt de huid weer opgevuld en zullen rimpels minder zichtbaar worden. Ook wordt door de gezichtsspieren training collageen en elastine aangemaakt.

Magie van Gezichtsfitness

Het leuke van Gezichtsfitness is dat je, zeker in het begin, de oefeningen voor de spiegel gaat doen. Daarbij kijk je naar jezelf, of je de oefening goed doet. Ook daar komt de ‘magie’ weer om de hoek kijken. Je kijkt elke dag naar jezelf in de spiegel en ziet hoe je vooruit gaat, de kwaliteit van je huid verbetert, de rimpels worden minder diep en daardoor minder zichtbaar, je huid krijgt een mooie kleur. Allemaal positieve resultaten, waardoor je positieve zelfbeeld steeds beter wordt. Je krijgt er een goed gevoel van, dat komt omdat er hormoon stofjes, zoals endorfine wordt aangemaakt door je hersenen als je de spieren traint. Ook als je naar de sportschool gaat en traint krijg je dit gevoel.

Je kunt mijn gratis 8-daagse Gezichtsfitness Challenge gaan volgen, zodat je elke dag gaat trainen met je gezichtsspieren. Of download het gratis E-book 5-stappenplan tegen rimpels.

2 reacties

  1. José

    Inderdaad Petry word er weinig of niet over gesproken als men in de overgang zit. Verbazing wekkend vind ik dat. Het hoort bij ons. Ikzelf ben ongeveer 3 jaar aan het dokteren geweest voordat ikzelf bij de huisarts aangaf dat het misschien klachten waren die bij de overgang hoorde. Uit jezelf als je twijfeld en/of het niet weet waar je hetzoeken moet met je lijf of je mind!

    • Petry

      Hoi Jose, dankjewel voor je reactie! Inderdaad is het goed als jezelf aangeeft bij de huisarts dat je denkt dat de klachten bij de overgang horen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − 13 =