Menu Sluiten

[ Overgang en voeding ] Deze voeding zorgt voor meer zin in seks tijdens de overgang

Laatst bijgewerkt op 25 november 2019

Er zijn allerlei overgangsklachten, zoals opvliegers, hoofdpijn, aankomen, jeuk, stemmingswisselingen en ga zo maar door. Ook kan je libido afnemen, zeg maar je zin in seks. Door bewust bezig te zijn met de overgang en voeding kun je dit tegengaan. Het ligt er natuurlijk wel aan of je al heel lang in een relatie zit of dat je verliefd bent. Bij vrouwen die verliefd zijn is er vaak een enorme piek in de seksuele activiteiten, omdat er dan stimulerende stoffen in je hersenen worden aangemaakt. Op een gegeven moment gaat dat over en dan is het vooral tijd, rust en zin (maken) voor seks wat een rol gaat spelen. Veel vrouwen voelen zich naarmate ze ouder worden ook niet meer zo aantrekkelijk, waardoor de behoefte aan seks ook kan afnemen.

Overgang en voeding

Veranderingen door de overgang

De eierstokken gaan minder oestrogeen aanmaken en dit beïnvloedt de vagina. Deze wordt droger, dunner en kwetsbaarder. Deze droogheid en gevoeligheid kan het plezier in seks verminderen.

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

Toch zijn er een aantal factoren die de zin in seks kunnen stimuleren. 

Overgang en voeding: eten voor meer zin in seks

Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn een van de weinig voedingsmiddelen die zink bevatten. Dit is van vitaal belang voor mannen voor de aanmaak van testosteron. Door een tekort aan zink kunnen vrouwen hun volledige zin in seks verliezen.

Goji bessen

Deze besjes verhogen het testosteron-niveau en dat stimuleert weer het libido, zowel bij mannen als vrouwen. Ook het uithoudingsvermogen, onze stemming en welzijn wordt erdoor verbeterd. Dit is allemaal noodzakelijk voor een goed seksleven.

Maca

Maca kan prestaties verbeteren en impotentie verlichten. Het verhoogt het aantal zaadcellen en testosteron bij mannen. Het zorgt ervoor dat vrouwen en mannen vaker seks willen.

Bananen

Bananen bevatten het enzym Bromelaïne, die belangrijk is voor de seksuele gezondheid. Ook bevatten ze veel B-vitaminen die zorgen voor meer energie.

Avocado

Avocado bevat veel foliumzuur en geven het lichaam seksuele energie. Ook bevatten avocado’s veel vitamine B6, wat een krachtige hormoonregulator is.

Asperges

Asperges bevatten veel vitamine E, een belangrijke vitamine voor goede seks.

Krachttraining

Ook bewegen en dan vooral krachttraining kan je helpen om weer zin in seks te krijgen. Door krachttraining wordt er meer testosteron (het mannelijk hormoon) aangemaakt in de spieren en daardoor krijgen we meer lef en durven we ook echt meer, ook in bed.

En nee, je hoeft niet bang zijn dat je teveel testosteron aanmaakt en mannelijke symptomen krijgt en erg breed wordt! Wij vrouwen hebben over het algemeen maar 10% van het mannelijke hormoon in vergelijking met mannen. 

Eet meer groente en fruit

Om zin in seks te krijgen en te houden heb je ook energie nodig. Van veel groente en fruit eten krijg je meer energie. Eet niet alleen groente bij het avondeten, maar ook bij het ontbijt en de lunch. En als tussendoortje!

21 tips om meer groente en fruit te eten in de overgang

  1. Ontbijt met een groenteomelet
  2. Lunch met een salade of een soepje, bij weinig tijd is een soep   snel opgewarmd.
  3. Vind jij dat je geen konijn bent en laat je daardoor groente en fruit liggen, maak dan een groente- en/of fruitsmoothie.
  4. Kies voor een groentespread. Deze zijn steeds vaker kant-en-klaar te koop of maak het zelf. Deze spread kun je op een cracker of boterham doen.
  5. Maak friet in de oven van aardappel, bataat, pastinaak of pompoen. Lekker met een knoflook-dipsaus, olijfolie en keltisch zeezout.
  6. Maak een pizza met veel groenten. Je kunt zelf een bodem maken van ei en bloemkool, klinkt misschien vreemd, maar is erg lekker!
  7. Neem een abonnement op een groentepakket van een plaatselijke ondernemer.
  8. Koop een blender, zo kun je heel veel groenten en fruit binnen krijgen. Wel kun je het beter met een lepeltje eten, zodat de enzymen uit je speeksel hun werk ook kunnen doen.
  9. Eet minder vlees. Als je minder vlees eet, heb je meer plek over voor groenten. Paddestoelen of linzen kunnen prima als vervanger dienen voor vlees.
  10. Koop een Spirelli. Met een Spirelli maak je van courgettes lekkere groente pasta. Deze sliertjes gebruik je dan in plaats van de spaghetti. Veel voedzamer en erg smaakvol, je kunt het zelfs rauw eten.
  11. Probeer af en toe nieuwe groenten uit. Er zijn steeds meer vergeten groenten in de normale supermarkt, zoals pastinaak, aardpeer, rammenas, koolrabi en snijbiet.
  12. Eet meer groente burgers. Deze zijn tegenwoordig kant-en-klaar verkrijgbaar. Let wel op de ingrediëntenlijst voor toevoegingen. Nog beter is het als je ze zelf maakt. Onderaan deze lijst vind je een recept voor een bietenburger.
  13. Eet meer zeewier. Zeewier bevat veel omega 3 en jodium, daardoor erg geschikt als je geen brood eet.
  14. Combineer vele groenten, zodat er veel kleur in je eten zit. Door de variatie eet je meer groenten, het wordt minder snel saai. 
  15. Eet af en toe rauwe groenten als tussendoortje, voedzaam en lekker. Maak een dip om het nog smakelijker te maken. Een beetje keltisch zout op tomaten is ook heerlijk.
  16. Koop receptenboeken of zoek recepten op internet of op Pinterest.
  17. Koop ook diepvriesgroenten. Deze kun je langer bewaren dan verse varianten en gebruiken wanneer het jou uitkomt. 
  18. Neem minder rijst, aardappelen pasta of brood en schep hiervoor in de plaats meer groenten op je bord. Groenten bevatten veel meer voedingsstoffen en minder suiker.
  19. Ga meer wokken, de groenten zijn dan snel klaar. Ook kun je voor het wokken de groenten even stomen. Bij stomen blijven de nutriënten vele malen beter in de groenten dan als je ze in water kookt.
  20. Door fruit in het zicht te leggen ben je eerder geneigd om het op te eten. 
  21. Voor mensen die echt niet van groenten houden, verstop ze in een saus. Maak de groenten in een tomatensaus zo fijn dat de kinderen en ‘moeilijke eters’ geen idee hebben dat ze eigenlijk heel veel groente eten.

Recept

Vegetarische bietenburger

Ingrediënten voor 6-8 burgers

  • 300-350 gram rauwe bieten
  • 100 gram geiten- of schapen feta
  • 1 ui
  • Stukje verse gember (ongeveer 20 gram)
  • 1 ei
  • 50 gram havermout
  • 50 gram boekweitmeel
  • Roomboter of ghee
  • Zwarte peper
  • Overige benodigdheden
  • Keukenmachine

Bereidingswijze

Schil de bieten en snijd in stukjes. Doe hetzelfde met de gember. Pel de ui en snijd in grove partjes, evenals de feta.

Voeg alle ingrediënten toe aan de keukenmachine. Laat de machine een tijdje draaien tot er een egale massa ontstaat. Schraap zo nodig de zijkanten terug naar midden.

Zet het geheel 30 min in de koelkast. Beoordeel het mengsel en voeg zo nodig wat extra havermout- of meel toe tot er een stevig beslag ontstaat.

Verhit een koekenpan met een klontje roomboter of ghee. Vorm kleine ballen met twee lepels of beide handen en druk plat.

Bak de burgers (afhankelijk van de grootte) in 5 a 10 min gaar. Schep voorzichtig om.

De burgers kunnen naast de avondmaaltijd ook prima als makkelijke lunch dienen. Ze zijn ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast, maar kunnen ook worden ingevroren. Een extra lading bakken is dus mooi meegenomen! Lekker met een zelfgemaakte knoflooksaus, mierikswortel of schijfjes avocado. Combineer als avondmaaltijd met een aangemaakte groene salade en/of zilvervliesrijst, spruitjes, paksoi, witlof of peultjes.

Eet smakelijk!

Vlees is niet altijd nodig

Dit recept laat zien dat je geen vlees nodig hebt wanneer je je tanden in een burger wil zetten. Van groenten of peulvruchten maak je een net zo lekker alternatief. De burgers in dit recept zijn gemaakt van rode bieten. Deze paarse krachtpatser is erg gezond. Met een dosis vitamines en een relatief hoog gehalte aan mineralen en spoorelementen krijg je veel goeds binnen. Daarnaast bevatten rode bieten verschillende actieve plantenstoffen die een sterke antioxidant functie vervullen. Er bestaan overigens ook goudgele, roze-wit gestreepte en zelfs witte versies van dit knolgewas. Allemaal even goed te gebruiken in dit recept. Al blijft de paarse knalkleur natuurlijk een lust voor het oog!

Naast gezond, zijn bieten ook behoorlijk veelzijdig. Zowel rauw als verhit te eten en ze lenen zich uitstekend voor soep, spreads, ovengerechten, sapjes en tal van andere toepassingen. Een alleskunner dus! Daarnaast zijn bieten niet duur en het gehele jaar verkrijgbaar als zomer- of winter variant.

Spieren trainen voor meer vrolijkheid

Van krachttraining krijg je meer energie en met meer energie heb je meer focus, meer concentratievermogen, meer heldere inzichten en je kunt sneller beslissingen nemen. Als je niet naar de sportschool wilt om aan je fysieke lichaam te werken doe het dan voor je mentale kracht. Er zijn veel onderzoeken die wijzen naar de link tussen krachttraining en mentale en emotionele gezondheid.

Heb jij last van depressieve klachten of stemmingswisselingen? Uit onderzoek blijkt dat na 5 minuten sporten al een positieve verandering in je stemming kan plaatsvinden. Emoties zijn energie in beweging, met andere woorden zet jezelf in beweging en je stemming beweegt mee. Probeer bijvoorbeeld maar eens depressief te blijven tijdens het huppelen. Ik spreek uit ervaring: in mijn powerwalk lessen gaan we ook wel eens huppelen en daar wordt iedereen blij van!

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

Naar de sportschool of thuis trainen

Ik kan het iedereen aanraden om naar een sportschool te gaan, maar laat je dan wel goed informeren en begeleiden. Kies er af en toe eens voor om je te laten inspireren door een personal trainer. Een personal trainer kan je weer nieuwe inspiratie geven voor nieuwe oefeningen en meekijken of je goed traint. Op deze manier wordt het niet zo snel saai.

Wil of kun je dat niet, ga dan gewoon thuis aan de gang. Dat kan bijvoorbeeld met Pilates, kijk voor de mogelijkheden op pilatix.nl. Pilates zorgt voor balans en kracht in je lichaam, zodat jij letterlijk krachtig en in balans in je leven komt te staan. 

Ook zijn er allerlei krachtoefeningen die je gewoon thuis kunt doen, zoals de wallsquat, terwijl je ondertussen gewoon je kopje thee drinkt. Ook op je werk kan dit. Je kunt er zelfs een gezamenlijke uitdaging met je collega’s van maken: de wallsquat challenge!

Nog even terug naar de overgang en voeding

Als jouw lichaam uitgeput is door jarenlange stress, crashdiëten en te weinig voedingsstoffen dan is het lastig om de stap te zetten om te gaan sporten. Geef je lichaam dan eerst voldoende voedingsstoffen en rust, zodat je meer energie krijgt. 

Voeding voor meer energie in de overgang

  • Zoete aardappel – zit bomvol vitamine A en C
  • Honing – deze natuurlijke zoetmaker zorgt voor een shot energie in de spieren tijdens een workout en helpt de spieren te versterken na het trainen. Begin ‘s morgens vroeg met een druppel honing in warm water.
  • Banaan – geeft meteen energie, als je er pindakaas aan toevoegt heb je een hele rijke snack. 
  • Appel – voor een krachtige energiestoot. Een appel heeft veel vezels, daardoor duurt het verteren langer en ben je langer verzadigd. Een appel is een goede boost tegen de 4-uur dip.
  • Spinazie – bevat veel ijzer (vraag maar aan Popeye) en ijzer laat de energieproductie in je lichaam vloeien. Prima te gebruiken in een salade.
  • Amandelen – bevatten eiwitten, mangaan, koper en B2. B2 is nodig voor de energievoorziening van je lichaam en goed voor de stofwisseling.
  • Zalm – naast de omega-3 bevat zalm ook veel B6 en B2. Dit zorgt allemaal weer voor energie. Lekker met de spinaziesalade.
  • Yoghurt – is rijk aan magnesium en calcium, goed om na het trainen weer je glycogeenvoorraad weer aan te vullen.
  • Eieren – bevat natuurlijk veel eiwit. Alle benodigde aminozuren die het lichaam gebruikt om spiermassa aan te kunnen maken zitten hierin. 

Voedingspatroon

Natuurlijk gaat het altijd om je volledige voedingspatroon en niet alleen om bepaalde producten. Zorg dat bovenstaande voedingsmiddelen regelmatig in je eetpatroon voorkomen en je zult merken dat je steeds meer energie krijgt en daardoor ook weer meer zin in seks.

Heb je vragen of wil je wat kwijt over de overgang en voeding? Laat hieronder je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − drie =