Als klein meisje van drie jaar oud werd ik al opgenomen in het ziekenhuis, omdat ik psoriasis over mijn hele lichaam had. Als ik mijn ogen sluit dan zie ik nog het spijlenbedje waarin ik lag, met kokers over mijn armpjes, zodat ik niet kon krabben. Jeuk, daar word je namelijk helemaal gek van. Nu heb ik mijn psoriasis goed onder controle, net als Geraldine Kemper, doordat ik mijn eetpatroon (glutenvrij) heb aangepast.
Ook door de overgang kan je huid gaan jeuken. Doordat het oestrogeengehalte in je lichaam daalt kan de huid droog worden en daardoor ontstaat er jeuk. Nou, dat heb ik geweten. Over mijn hele lichaam plekjes die jeuken. En niet krabben is dan geen optie. Hydrateren is het beste advies. Vet houden met uierzalf of vaseline is het beste dat je kunt doen.
De huid in de overgang
De huid vormt de barrière tussen het lichaam en de buitenwereld. Het beschermt tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast voel je ermee en signaleert het pijn, warmte en kou. Tijdens de overgang gebeurt er veel met de huid. Die veranderingen hebben grotendeels te maken met de afname van het hormoon oestrogeen in je lichaam. De huid krijgt stevigheid en elasticiteit door de aanmaak van collageen en elastine in de huid. Doordat het hormoon oestrogeen afneemt, wordt er ook minder collageen en elastine in de huid aangemaakt. Dan is het niet zo gek dat er ook veel aan je huid verandert.
Rimpels
Tijdens de overgang wordt dit in de huid van je gezicht zichtbaar door volumeverlies. Hierdoor ontstaan er meer lijntjes en rimpels. Ook de botmassa neemt af en daardoor kom je wat ruimer in je huid te zitten. Vanaf je 20e levensjaar neemt ook de talgproductie elke 10 jaar met 23% af. Daardoor wordt de huid steeds droger. Doordat de mannelijke hormonen meer de overhand krijgen ontstaat er vaak meer beharing in het gezicht en ontstaan er puistjes of andere oneffenheden.
Gezonde huid in de overgang
Het verouderingsproces is (nog) niet te stoppen, maar vertragen kunnen we het wel. Door een gezonde leefstijl kunnen we het verouderingsproces vertragen en ook in de overgang de huid zo lang mogelijk jong en stralend houden.
- Dagelijks 2x per dag de gezichtshuid reinigen
- Goede dag- en nachtcrème smeren
- Altijd een zonbeschermingsfactor gebruiken
- Veel water drinken
- Voldoende bewegen
- Goede nachtrust
- Gezonde voeding
Antioxidanten voor een betere huid
Slechte koolhydraten, zoals in wit brood en suiker, tasten het collageen aan en versnellen het verouderingsproces van de huid. Zorg voor gezonde voeding waar je lichaam iets aan heeft, met voldoende vitamines en mineralen. Eet het liefst zoveel mogelijk kleuren groente en fruit. Elke kleur heeft eigen vitamines en mineralen, dus maak er een ‘kleurenfeestje’ van op je bord. Ook de antioxidanten zijn volop aanwezig in de verschillende kleuren. Deze antioxidanten heb je nodig om vrije radicalen te bestrijden. Deze vrije radicalen vallen je DNA aan en zorgen daardoor voor meer huidveroudering, lichamelijke ongemakken en ziektes. Ze ontstaan in het lichaam door luchtvervuiling maar ook door roken, make-up, medicijngebruik en stress. Antioxidanten kun je ook vinden in pure chocolade, noten, kruiden en kurkuma.
Je bent wat je eet
Dit betekent vooral dat je gezond moet eten om je fit en gezond te voelen. Eet dus producten die ervoor zorgen dat jij je fit en energiek voelt en niet moe en uitgeblust. Als je veel groente en fruit eet dan zal je dat ook voelen in je lijf. Je hebt voldoende energie om al je dagelijkse taken uit te voeren en daarnaast ook genoeg energie om nog eens lekker te sporten. Als je veel snacks en bewerkte voeding eet dan zal je dat ook voelen in je lijf. Je komt dan oververmoeid en uitgeblust thuis van je werk en ploft neer op de bank om er de hele avond niet meer af te komen. Wat kies jij?
Gelukkig kunnen we tegenwoordig bewust kiezen voor gezonde voeding. Er is voldoende keus in de supermarkt of bij de groenteboer. Tegelijkertijd is dat ook weer een valkuil, want er is ook heel veel ongezonds om uit te kiezen.
Als je de volgende keer naar de supermarkt gaat ben jij je er hopelijk van bewust dat wat jij in je mond stopt bepaalt hoe jij je voelt.
Streef jij naar geluk of naar blij zijn?
Als je voortdurend streeft naar gelukkig zijn dan is dat een hele opgave. Niemand is altijd gelukkig, toch? Als jij streeft naar blij zijn, dan is dat een stuk makkelijker. Je kunt de hele dag kleine dingen doen die je blij maken. Even knuffelen met je partner en/of kinderen, even naar buiten kijken en zien dat de zon schijnt, vogeltjes horen fluiten, iemand tegenkomen die je begroet met een mooie glimlach, genieten van een stukje pure chocolade bij je vers gezette cappuccino en ga zo maar door. De hele dag door zijn er momenten waarop je kunt genieten en daar krijg je een blij gevoel van. Zo merk je dat blij zijn veel bereikbaarder is dan constant proberen gelukkig te zijn.
Je denkt nu vast: ‘Wat heeft dit met mijn huid in de overgang te maken?’ Alles! Het heeft namelijk veel voordeel voor je huid als jij geniet. Een mooie huid is niet alleen een kwestie van goede verzorging, maar komt ook van binnenuit. Zoals ik hierboven al schreef, door de juiste voeding, maar ook door de aanmaak van gelukshormonen.
De vier belangrijkste gelukshormonen zijn serotonine, dopamine, endorfine en oxytocine. Het mooie van al deze gelukshormonen is dat je de aanmaak hiervan zelf kunt beïnvloeden.
Serotonine
Serotonine heeft een grote invloed op ons lichaam. Zo reguleert het een aantal vitale lichaamsfuncties zoals het immuunsysteem, de nieren, hart en bloedvaten en het spijsverteringssyteem. Ook houdt serotonine ons humeur in balans, het heeft namelijk een grote invloed op onze gemoedstoestand. Hoe meer serotonine we in ons lichaam hebben, hoe minder gevoelig we zijn voor afwijzing van anderen. Daardoor krijgen we meer zelfvertrouwen. Wanneer we respect en waardering krijgen en we ons daardoor trots gaan voelen dan wordt er extra serotonine aangemaakt.
De moed opbrengen om je comfortzone op te rekken, door dingen te doen waarbij je een beetje uit je comfortzone gaat, zorgt voor aanmaak van serotonine en zal ervoor zorgen dat jij je trots en vol zelfvertrouwen gaat voelen.
Serotonine-tip: rek je comfortzone op!
Dopamine
Dopamine is het hormoon dat ons in staat stelt om genot en blijdschap te voelen, het komt vrij bij fijne ervaringen. Bijvoorbeeld bij het afwerken van je to-do-lijstje, lekker eten, seks of het behalen van je doelen. Het probleem bij dopamine is dat het ook weer snel wegebt. Als je het gevoeld hebt gehad wil je snel meer. Dat maakt het meteen heel erg verslavend. Maar dat kun je ook gebruiken op een positieve manier.
Maak kleine stapjes van je doelen of taken om af te werken en dan krijg je iedere keer dat heerlijke gevoel!
Dopamine-tip: maak kleine stapjes.
Endorfine
Het hormoon endorfine is heel erg belangrijk voor ons lichaam, omdat het pijnstillende effecten heeft. Tijdens zware inspanning scheidt een gedeelte van ons brein (de hypothalamus) endorfine uit om de pijn van de fysieke inspanning te maskeren. Vroeger hadden we dit nodig om te kunnen jagen. Nu hoeven we niet meer te jagen, maar wordt er nog steeds endorfine aangemaakt bij de volgende activiteiten:
- sporten
- seks
- eten
- lachen
- mediteren
Endorfine-tip: maak tijd voor bovenstaande activiteiten.
Oxytocine
Dit hormoon wordt aangemaakt door sociale interactie. Het maakt ons sociaal en geeft ons het gevoel van vriendschap, liefde en vertrouwen. We maken oxytocine aan als we ‘echte’ verbinding aan gaan met andere mensen of dieren. Dat betekent dus niet online maar in het ‘echte leven’. We hebben hier face to face contact nodig, zoals een goed gesprek of een knuffel. We hebben hierbij affectie en intimiteit nodig.
Oxytocine-tip: maak echt contact.
Verzorging van de huid in de overgang
Natuurlijk is een goede huidverzorging ook onmisbaar voor een jong en stralend uiterlijk. Hierbij is belangrijk dat je tweemaal daags je huid goed schoonmaakt met een zo natuurlijk mogelijk product. Kies daarvoor altijd een product uit dat bij jouw huid past. Droog, vet, gemengd, jong, ouder, etc.
Hyaluronzuur
Belangrijk is dat je een dag- en nacht crème met hyaluronzuur gebruikt.
Hyaluronzuur zorgt voor een goede hydratatie in je huid. Het heeft de gave om zich in de huid te binden met water, waardoor de huid als het ware wordt opgevuld.
Hyaluronzuur bevindt zich al in het lichaam, in het bindweefsel, de huid en het zenuwweefsel. Het zorgt ervoor dat de huid gehydrateerd blijft.
De voordelen van hyaluronzuur:
- voorziet de huid van een perfecte dosis vocht
- vervaagt fijne lijntjes en rimpels
- maakt de huid soepeler en steviger
- ontstekingsremmend, waardoor wondjes sneller genezen
- wapent de huid met antioxidanten in de strijd tegen vrije radicalen
Bij vrouwen in de overgang vermindert het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Dit vrouwelijk hormoon zorgt er ook voor dat er hyaluronzuur wordt aangemaakt, dus neemt het hyaluronzuur ook af in de menopauze en daardoor droogt de huid uit. Dus: smeren maar!
Trainen van de spieren onder de huid
Door het trainen van de spieren in het gezicht in de overgang zal de huid er ook mooier uit gaan zien. Dit komt door de betere doorbloeding van de huid. Als de huid beter doorbloed is betekent het dat er waardevolle voedingsstoffen worden aangevoerd en afvalstoffen worden afgevoerd. De huid zal daardoor gaan stralen en de puistjes en oneffenheden zullen verminderen.
Ook worden de spieren dikker en korter en daardoor wordt de huid opgevuld. Diepe rimpels worden zachter en kleine rimpels en groeven kunne helemaal verdwijnen.
Zorg er wel voor dat je weet hoe je de spieren moet trainen in het gezicht. Je kunt op Youtube veel video’s vinden met oefeningen voor het gezicht, maar soms worden er rare adviezen gegeven.
Je kunt je op mijn youtube kanaal abonneren, hier vind je veel video’s met oefeningen. Zoals deze video met een massage oefening voor het gezicht.
Belangrijk is dat je de oefeningen elke dag doet en ze blijft doen. Het is de bedoeling dat het een gewoonte wordt, net zoals je elke dag meerdere malen je tanden poetst.
Gratis E-book tegen rimpels
Je kunt gratis het e-book het 5-stappenplan tegen rimpels downloaden. Hierbij krijg je een video met een mini-facelift.
En de jeukend huid in de overgang?
Het is echt heel vervelend om altijd een jeukende huid te hebben Je kunt er dus beter wat aan doen. Je kunt heel eenvoudig de volgende tips volgen voor een goede conditie van je huid in de overgang, en daardoor minder jeuk.
- Stop met te lang en te heet douchen. Natuurlijk is een lekkere douche ontspannend, maar heet water verwijdert de aanwezige huideigen vetten en droogt de huid uit. Als je doucht, het liefst lauw en kort. Het schijnt dat 1 minuut douchen voldoende is om zweet en dergelijke van je af te spoelen.
- Gebruik liever geen heerlijk geurende zeep. Ook dit droogt je huid uit. Maak liever gebruik van plantaardige olie of glycerine, je jeukende huid vaart er wel bij.
- Maak er een gewoonte van om je huid droog te deppen met de handdoek en daarna meteen in te smeren met een huidolie of een vette zalf. Na de douchebeurt droogt je huid uit door het verdampen van vocht uit je huid. Voorkom dit door meteen te beginnen met smeren.
Bij mij is de jeuk een gevolg van de vermindering van het oestrogeen tijdens de overgang. Het is verstandig om met je huisarts te overleggen, net zoals ik heb gedaan. Je huisarts kan dan een oestrogeen crème voorschrijven. Mijn huid is veel minder gaan jeuken en mijn dagen worden er niet meer zo door beheerst. Er is dus iets aan te doen!
Heb je vragen of wil je wat kwijt over de overgang en jouw huid? Laat hieronder je reactie achter!