Menu Sluiten

[ Rimpels gezicht ] Hoe voorkom en verminder je ze?

Laatst bijgewerkt op 7 oktober 2019

‘Oh my god!’ zei mijn vriendin Laura. ‘Ik keek vanmorgen in de spiegel en weet je wat ik toen zag? Petry, ik wil je spreken. Nu!’ Voordat ik antwoord kan geven is het opeens muisstil aan de andere kant. Weg is ze… Dus ik spring snel op de fiets. Ik race naar Laura’s huis, sneller dan Joop Zoetemelk in de Tour de France van 1980. Ik was namelijk behoorlijk geschrokken, wat zou er in vredesnaam aan de hand zijn? Hijgend kom ik aan. TRING! doet de bel. De deur gaat heel snel open. Ze sleurt me naar binnen alsof ik het laatste jurkje ben bij H&M in de uitverkoop. Ze kijkt me aan met haar grote, blauwe ogen en vraagt: ‘Zie je het?’ Mijn hersenen draaien op volle toeren om een goed antwoord te vinden. Ik raak een beetje in paniek omdat ik niet weet wat ik moet zien. Mijn geniale reactie wordt dus: ‘WAT?’

Het probleem van mijn vriendin Laura was dat ze die morgen opeens nieuwe rimpels in haar gezicht ontdekte. Natuurlijk gaat dat niet van de ene op de andere dag, maar geleidelijk. Soms kijk je iets beter in de spiegel en zijn ze er voor je gevoel ‘ineens’. Veel belangrijker is: wat kun je eraan doen?

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

Wat zijn rimpels?

De rimpels in je hezicht zijn niet allemaal hetzelfde. We kunnen ze ongeveer indelen in de volgende types:

 • Fijne rimpels – deze ontstaan door vermindering van elastine vezels in de huid. Als je de huid tussen twee vingers zeer licht aanspant, verdwijnen deze rimpels.
 • Diepe rimpels – dit zijn plooien en groeven in de huid.
 • Gezichtsrimpels die ontstaan door gebruik van de mimische spieren- deze ontstaan door het onbewust aanspannen van de huidspieren.

Hoe ontstaan rimpels in je gezicht?

Rimpels ontstaan bij het verouderen van de huid, dit is een natuurlijk proces. Vanaf ongeveer je 40e jaar ga je minder onderhuids bindweefsel en elastine aanmaken. Als je huid veel aan de zon blootgesteld wordt vindt er ook nog eens extra afbraak van elastine plaats. Je huid wordt slapper, omdat de afbraak uiteindelijk groter wordt dan de aanmaak en dat leidt tot rimpelvorming. Door te roken wordt de rimpelvorming meer en de huid wordt er grauw van. 

Verminder en voorkom rimpels

Vaak is het eerste dat we gaan doen is kijken naar de verzorging van de huid. Je past je dag- en nachtcrème aan, naarmate je ouder wordt. Er zijn voor alle leeftijden speciale crèmes. Ook zijn er speciale anti-aging crèmes. Deze crèmes zorgen voor de huid aan de buitenkant. 

Er zijn ook oorzaken van buitenaf die zorgen voor extra rimpels en die kun je voorkomen of verminderen.

 1. Bescherm jezelf tegen de zon. UV-straling is voor 90% de oorzaak van de rimpels in je gezicht. Gebruik dus altijd een dagcrème met spf 15 in de winter, het voorjaar en de herfst en in de zomer het liefst met spf 30. Smeer jezelf goed in met zonnebrandcrème met spf 30 en draag altijd een hoed of pet als je langdurig in de zon bent. En vergeet vooral je zonnebril ook niet. Als je geen zonnebril draagt ga je heel snel fronsen en dat zorgt voor die vervelende fronsrimpels in je voorhoofd.
 2. Een natuurlijke botox behandeling. Rimpels zitten meestal op plaatsen waar je de gezichtsspieren het meeste gebruikt; de zogenaamde mimische spieren. Probeer de gezichtsuitdrukkingen zoveel mogelijk te beheersen, kijk in de spiegel hoe jij ze gebruikt als je praat. Sommige gezichtsuitdrukkingen zijn een gewoonte en niet nodig.
 3. Slaap op je rug. Tijdens de slaap vinden er veel herstelprocessen plaats in je lichaam en ook in je huid. Slapen is heerlijk, maar let wel op hoe je slaapt. Als je op je buik of zij slaapt wordt de huid van je gezicht tegen het kussen gedrukt en krijgt het minder zuurstof, waardoor het minder kan herstellen. Probeer daarom vaker op je rug te slapen.
 4. Eet je rimpels weg. Eet 2 stuks fruit en 500 gram groente, drink veel water, groene- en rooibosthee en eet regelmatig superfoods, zoals pure (85% of meer) chocolade. Deze voedingsmiddelen bevatten antioxidanten die je lichaam helpen beschermen tegen vrije radicalen. Ook veel water drinken (2 liter mag gerust) is erg belangrijk voor de hydratatie. Een verbeterde huid begint bij vochtbalans. Veel anti-aging crèmes bevatten dan ook antioxidanten.
 5. Eet gezonde vetten. Omega 3 vetzuren zijn gezonde vetten met heel veel gezondheidsvoordelen. Deze vetzuren zitten voornamelijk in chiazaad, lijnzaadolie, walnoten en algen. Dankzij deze algen zitten ze ook in vis, want vissen eten algen. Gezonde vetten helpen je naar een gezonde en gehydrateerde huid waarbij je rimpels minder diep lijken.
 6. Probeer je huid zo weinig mogelijk aan te raken. Hiermee voorkom je de verspreiding van bacteriën en beschadiging van je huidcellen. 
 7. Verwijder dode huidcellen. Gebruik vooral geen grove scrubs op de huid van je gezicht.  Deze zijn geschikt voor je lichaam, maar niet voor je gezicht. Ze beschadigen je huidcellen namelijk. Gebruik voor het verwijderen van dode huidcellen een mild exfoliërend gezichtsmasker of een milde gezichtsscrub. Met exfoliëren wordt bedoeld een gezichtsmasker met een vloeistof waar fruitzuren inzitten en  die de dode huidcellen van de huid afweekt. Dit is milder dan scrubben. Voor mensen met een gevoelige huid is exfoliëren zeker een aanrader.
 8. Zorg voor een gehydrateerde huid. Reinig de huid van je gezicht niet met een agressieve cleaner. Hiermee onttrek je de natuurlijke oliën en raakt je huid uit balans. Je huid wordt dagelijks blootgesteld aan externe factoren zoals vervuiling en UV-stralen. Deze factoren zorgen voor schade aan je huid. Hydrateer de huid daarom goed voor herstel en de huid zal er ook stralend uit gaan zien. Bij een goed gehydrateerde huid zullen bestaande rimpels ook minder opvallen. Gebruik voor de verwijdering van de make-up een milde gezichtsreiniger.
 9. Smeer met een goede hydraterende dag- en nachtcreme. Zorg goed voor je huid en smeer met een crème met hyaluronzuur. Hyaluronzuur is een stof die in ons eigen lichaam voorkomt. Hyaluronzuur komt ook voor in de huid, in onder meer het bindweefsel, en speelt daar een belangrijke rol in processen als wondgenezing. Maar de grootste kracht van hyaluronzuur is het binden van grote hoeveelheden vocht. Het schijnt dat de stof tot wel 1000 keer zijn gewicht in vocht kan vasthouden! In de huid is voor hyaluronzuur dan ook een belangrijke rol weggelegd voor hydratatie en volume. Doordat hyaluronzuur zo goed vocht kan vasthouden, kan het inderdaad fijne lijntjes verminderen. Je vindt de stof dan ook in heel veel anti rimpel producten terug.
 10. Voel je gelukkig! Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die gelukkig zijn en minder stress hebben minder last hebben van rimpels in hun gezicht. De onderzoekers stelden vast dat vrouwen met een gelukkige relatie en een relaxte, optimistische kijk op het leven er veel jonger uitzagen dan leeftijdgenoten die dat niet hadden.

Bonustip: train je gezicht!

Doe elke dag Gezichtsgymnastiek. Gezichtsgymnastiek, oftewel Gezichtsfitness, is een trainingsmethode om de gezichtsspieren te trainen, zodat de huid van het gezicht er mooi en stralend uit gaat zien, de rimpels vervagen en overhangende bovenoogleden worden voorkomen. Ook de wangen blijven mooi in vorm en neerhangende mondhoeken worden niet meer gevormd. Door de gezichtsspieren dagelijks te trainen worden de spieren korter en dikker, zodat ze de huid weer opvullen. Zo kun je weer volume aan je huid teruggeven.

Ook wordt de doorbloeding in je gezicht beter en daardoor gaat de huid er stralend uitzien. Als er meer doorbloeding is in de huid, zullen waardevolle voedingsstoffen worden aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Het voordeel van de spieren in je gezicht ten opzichte van de spieren in je lichaam is dat sommige spieren verbonden zijn met de huid. Dit zijn de zogenaamde mimische spieren. Als je deze spieren traint hebben ze ook meteen een liftend effect op de huid. In het lichaam zijn de spieren verbonden aan de botten en hebben dit voordeel niet.

Gezichtsgymnastiek tegen rimpels en huidveroudering

Speciaal voor jullie, mijn trouwe lezers, deel ik hier een 3-tal oefeningen.

Oefening 1: Kiss the ceiling – Je hoofd gaat achterover, je kijkt naar het plafond en maak een kus beweging met je lippen naar het plafond, houd dit 10 seconden vast en laat weer los voor 10 seconden. Doe dit 10x achter elkaar. Deze ‘kiss the ceiling’ oefening werkt goed tegen de onderkin en voor een strakke hals- en kaaklijn. Ook de ‘halsringen’ zullen minder duidelijk worden. De hals verraadt toch vaak de leeftijd van vrouwen die fillers of botox gebruiken. 

Oefening 2: Grote glimlach van oor tot oor – Je maakt een grote glimlach van oor tot oor, met de lippen op elkaar. Houd dit 10 seconden vast en laat ook weer los voor 10 seconden. Doe dit 10x achter elkaar. Dit is een geweldige oefening om te voorkomen dat je wangen gaan hangen. Je wangen blijven hierdoor goed in vorm. Door te glimlachen krijgen je hersenen een seintje om geluksstofjes aan te maken in je lichaam en daardoor ga jij je beter voelen. Echt een win-win-situatie. 

Oefening 3: Streepjescode tussen neus en lippen. Je lippen gaan naar binnen en zet je tanden op je lippen, tegelijkertijd maak je een glimlach door je mondhoeken richting je oren te bewegen. Houd weer 10 seconden vast en 10 seconden los en voer het 10x achter elkaar uit. Deze oefening werkt goed tegen de rimpeltjes boven je bovenlip oftewel ‘de streepjescode’ tussen neus en lippen. Vrouwen die roken hebben hier meestal meer last van.

Dagelijks oefenen

Vaak wordt mij gevraagd hoeveel je moet trainen om resultaat van de oefeningen te zien. Het antwoord is heel eenvoudig: elke dag! De reactie is dan meestal: “elke dag? Daar heb ik echt geen tijd voor.” Het leuke van deze oefeningen is dat je ze altijd en overal tussendoor kunt doen, dus je hoeft er geen extra tijd voor uit te trekken. In de auto, in de file, voor de stoplichten, op je werk, op het toilet, ‘s morgens als je nog even in bed ligt om wakker te worden, terwijl je met je kinderen aan de lunch zit, er is zelfs een oefening die je in de rij bij de kassa kunt doen, terwijl je staat te wachten. Ook ik vergeet wel eens een dagje te oefenen, maar als je het de volgende dag gewoon weer oppakt is er niets aan de hand. Zoals je weet gaat huidveroudering ook weer niet zo snel. Het is de bedoeling dat het een gewoonte wordt. Net zoals je elke dag je tanden poetst, doe je ook dagelijks de oefeningen tegen rimpels in je gezicht. Ook voor of na het tandenpoetsen is een goed moment om een gezichtsgymnastiek oefening te doen, je staat dan meestal toch al voor de spiegel. Wil je hulp van mij om er jong en stralend uit te blijven zien? Dan mijn halfjaarprogramma zeker iets voor jou!

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

Hoe lang duurt het voor je resultaat kunt verwachten?

Deze vraag wordt ook vaak gesteld. Het heeft gewoon even tijd nodig voor je resultaat van je training ziet. Maar dat is niet gek, toch? Als je in de sportschool de spieren in je lichaam gaat trainen heb je ook niet de volgende week resultaat. Het is geen ‘quick-fix’ zoals fillers of botox.

Als je echt elke dag traint mag je na 3 maanden het eerste resultaat verwachten. Na een half jaar mag je echt resultaat verwachten. Wees wel realistisch: als je 40+ bent verwacht dan niet dat je eruit gaat zien als iemand van 20. Verwacht wel dat je huid er mooi uit gaat zien, stralend en zonder mee-eters of puistjes. Verwacht ook dat je er een goed zelfbeeld van krijgt en dat je er vrolijk van wordt.

Heb je vragen of wil je wat kwijt over de rimpels in jouw gezicht? Ik hoor het graag!

12 Comments

 1. Avatar
  henk

  Wellicht helpt het ook om rimpels niet als een probleem te zien, maar gewoon te beschouwen als onderdeel van wie je bent. Omarm dat je geen 20 meer bent en probeer er ook niet als zodanig uit te zien.

  • Petry
   Petry

   Haha… Henk dat is een hele praktische mannelijke benadering! Natuurlijk moet je niet op je 50e verwachten dat je eruit gaat zien als iemand van 20. De rimpels horen bij iemand van 50, maar je kunt wel op een hele leuke manier werken aan een goed en stralend uiterlijk: met Gezichtsgymnastiek!

  • Petry
   Petry

   Dat klopt helemaal, Danielle. Ik vind dat zelf ook helemaal niet erg, het hoort gewoon bij je leeftijd. Maar je kunt er wel naar streven zolang mogelijk Jong en Stralend te blijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − twaalf =