Menu Sluiten

[ Rimpels verminderen ] 10 simpele stappen

Laatst bijgewerkt op 7 oktober 2019

Vorige week kwam ik mijn oude vriendin Jessica tegen. Ik had haar lang niet gezien. Ik moest eerlijk gezegd goed kijken om me te realiseren dat zij het was. En dat lag deze keer niet aan mijn ogen, haha! Ze zag er nogal verouderd uit, diepe rimpels en groeven in het gezicht, donkere wallen onder de ogen en ze was ook wat ‘ronder’ geworden dan toen ik haar regelmatig zag. We hebben meteen even een terrasje gepakt om bij te kletsen. Ze vertelde dat ze veel stress had gehad. Ze was gescheiden, ze was haar baan kwijtgeraakt en haar beide ouders waren overleden aan die nare ziekte, kanker. Dat laat wel sporen achter, en rimpels. Gelukkig was ze nu weer gelukkig met een lieve vriend en een leuke baan en ze was ook weer in ons dorp komen wonen. We spraken meteen af dat ik haar ga helpen om weer positief in het leven te staan en haar rimpels verminderen. We hebben al een start gemaakt en dat voelt goed. Ik help graag vrouwen die zichzelf en hun leven willen verbeteren.

De veroudering van ons lichaam kunnen we helaas (nog) niet  tegenhouden. Het goede nieuws: we kunnen het wel vertragen! Door de volgende 10 stappen te volgen, vertraag je de veroudering van je lichaam en je huid. Dat wil zeggen dat je minder snel verouderd. Je huid en je lichaam. Het zit gedeeltelijk in de genen, maar je kunt zeker wel stappen ondernemen om de veroudering te vertragen.

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

Stap 1: Vermijd langdurige stress

Een beetje stress houdt ons scherp. Onder invloed van stress maakt je lichaam cortisol aan, een hormoon zoals adrenaline. Cortisol zorgt ervoor dat energie die in de cellen van je lichaam opgeslagen zit, snel beschikbaar komt. Zo kunnen we snel handelen of presteren onder druk, spanning of bij gevaar. Handig, maar zo’n situatie moet niet te lang duren. Chronisch verhoogde cortisolwaarden zijn namelijk heel ongezond. De hormoonbalans raakt verstoord, evenals de bloedsuikerspiegel, cholesterolwaarden en vetstofwisseling. Langdurige stress veroorzaakt zo veel schade aan hart en vaten, we worden dikker en vermoeider. Maar voortdurende hoogspanning trekt ook zichtbare sporen, vooral in de huid. 

Stress maakt namelijk oud. En dan hebben we het niet alleen over een vermoeide uitstraling of grauwe gelaatskleur. Stress versnelt letterlijk het verouderingsproces. Ook in de huid. Chronische stress pleegt een aanslag op de aanmaak van collageen en elastine in de huid, de stoffen die de huid stevig en soepel houden. Ook zorgt aanhoudende stress voor meer vrije radicalen en een versnelde afbraak van ons genetisch materiaal. Hierdoor stopt de cel eerder met delen en verouderen we.

Zoek jouw beste manier van ontstressen. Dat kan op allerlei manieren, de een zweert bij mediteren, een ander gaat heerlijk wandelen of hardlopen in de natuur. Belangrijk is dat je uit je hoofd gaat en dat je niet door blijft malen. Zoek uit wat bij jou past. Soms werkt het om op te schrijven waarom je stress hebt. Als je het hebt opgeschreven kun je het gemakkelijker loslaten en ontspannen. 

Stap 2: Stop met roken

Naast stress zou roken eigenlijk op een gedeelde eerste plaats moeten staan. Nicotine vernauwt de bloedvaten in de huid, waardoor er minder zuurstof en belangrijke voedingsstoffen vervoerd kan worden. Dit geeft een grauwe, vale huidskleur. Ook de huid onder de ogen wordt door verminderde doorbloeding donkerder van kleur. De nicotine kan de huid ook gelig laten ogen.

Bij mensen die dagelijks tien sigaretten of meer roken zie je de huid in hun gezicht binnen vijf jaar meer verouderen dan bij niet-rokers. Roken breekt collageen af, waardoor rokers sneller diepere rimpels krijgen. Ook breekt roken vitamine C af, een belangrijk oxidant voor de vorming van collageen.

Door het inhaleren worden de lippen continu getuit. Dit geeft de typerende verticale rimpeltjes rond de lippen, ook wel eens voor de grap ‘streepjescode’ genoemd. Ook hebben rokers eerder kraaienpootjes rond de ogen. Minder roken betekent dus automatisch rimpels verminderen.

Stoppen met roken heeft altijd zin, ook voor een korte tijd. Al na 20 minuten zijn er effecten merkbaar in je lichaam.

  • Na 20 minuten: De bloeddruk en hartslag daalt.
  • Na 24 uur: Je longen beginnen aan de grote schoonmaak. Je hoest waarschijnlijk slijm op. Alle koolmonoxide is al uit je lichaam
  • Na 48 uur: Alle nicotine is uit je lichaam. Je ruikt en proeft al wat beter.
  • Na 72 uur: Je hebt meer energie. Ademen gaat makkelijker.
  • Na 2-12 weken: De longfunctie en bloedsomloop is verbeterd.
  • Na 1 maand: Je conditie is beter geworden en je beweegt gemakkelijker. Als je een rokershoestje had verdwijnt dit.
  • Na 1 jaar: Je risico op hart- en vaatziekten is inmiddels gehalveerd. Je risico op allerlei andere ziekten neemt de komende jaren steeds verder af.
  • Na 5-15 jaar: Het risico op een beroerte is gelijk aan dat van een niet-roker.
  • Na 10 jaar: Het verhoogde risico op longkanker is gehalveerd en het risico op andere kankersoorten verminderd.
  • Na 15 jaar: Het risico op hart- en vaatziekten is gelijk aan dat van een niet-roker.

Stap 3: Eet meer groente en fruit

Anti-oxidanten in fruit gaan oxidatie van je lichaamscellen tegen (het verouderen van je cellen), waardoor jouw lichaam lichaam jonger en gezonder blijft. In frambozen bijvoorbeeld zitten unieke antioxidanten die voorkomen dat cellen beschadigen. Ze zitten vol vitamine C en foliumzuur (vitamine B11)

Je huid heeft voldoende vet nodig om gezond te blijven. Onderzoekers ontdekten dat verzadigd vet samen met omega 9-vetten bijdragen aan een soepele, jonge huid. Zeker als je deze gezonde vetten combineert met groene en gele groenten. Een avocado is dus een perfect elixer voor je huid! Bijkomend voordeel van avocado’s is dat ze bescherming bieden tegen UV-schade van de zon.

De natuur geeft ons voedzame groenten en fruit in alle kleuren van de regenboog. Hoe meer kleur en variatie, hoe beter. Het bevordert namelijk de vitaliteit en gloed van je huid. Alle kleuren van de groente en fruit hebben een eigen mix van vitamines en mineralen. Eet je alle kleuren van de regenboog dan weet je zeker dat je alle benodigde vitamines en mineralen binnenkrijgt om je rimpels te verminderen.

Stap 4: Voorzichtig met de zon

Een mooie bruine huid teint is voor veel mensen een teken van kracht en gezondheid. Gek genoeg is bruin worden het eerste verdedigingsmechanisme van de huid. De pigmentcellen in de opperhuid maken melamine aan, dat de bruine teint veroorzaakt. Het zit als een beschermend jasje rondom de kernen van de huidcellen en is in staat om een deel van de UV straling te blokkeren. Melamine biedt geen optimale bescherming: het schakelt hooguit 50% van de straling uit. Het is  van groot belang om je huid te beschermen met een goede zonnebrandcrème.

UVA straling dringt diep door in de huid en tast collageen en elastine weefsels aan. Dit leidt tot rimpelvorming en verminderde stevigheid van de huid. UVA straling is een van de belangrijkste oorzaken van versnelde huidveroudering. Op de lange termijn kan UVA straling leiden tot het ontstaan van pigmentvlekken.

Als je huid verbrandt is dat een overduidelijk signaal dat er teveel UVB straling is binnengekomen. De natuurlijk beschermingsmechanismen hebben het niet gered. Het risico van verbranding door UVB stralen is bijzonder hoog in de zomermaanden, tussen twaalf en drie uur ‘s middags, dicht bij de evenaar, en op grote hoogtes of in en op het water. Verbranden is schadelijk en hoe vaker de huid verbrandt, hoe groter de blijvende schade aan de huid kan zijn.

Probeer in de zomermaanden tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven. Als je gaat zonnen voor 12.00 of na 15.00, zorg dan voor een hoofdbedekking en een goede zonnebrandcrème, het liefst met SPF 30 of hoger.

Toch is de zon goed voor je huid want ons lichaam heeft zonlicht nodig om gezond te blijven. De vitamine D die het lichaam aanmaakt als je in de zon zit beschermt namelijk tegen talloze ziektes, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Stap 5: Hydrateer jouw lichaam

Jarenlang was het overal te lezen: drink dagelijks twee liter water, dat is goed voor de huid. Nu heeft onder meer het Britse voedingscentrum geconcludeerd dat daar geen wetenschappelijk bewijs voor is. Die twee liter dan maar schrappen? Welnee, het blijft belangrijk om voldoende te drinken. Water speelt een grote rol bij de zuivering van het lichaam. Onze nieren hebben veel vocht nodig om afvalstoffen af te voeren. En als de afvalstoffen worden afgevoerd, zal je huid daarvan profiteren en er mooi en stralend uit gaan zien.

Een huid die voldoende vocht bevat glanst en ziet er gezond uit. Het is de kunst om vocht zo lang mogelijk in de huid vast te houden. Of om te proberen vocht aan de huid toe te voegen. Maar hoe? Een van de bekendste vochtbinders is hyaluron. Deze stof werkt als een spons die duizend keer (!) zijn eigen gewicht aan vocht kan vasthouden. Omdat hyaluron zoveel vocht aantrekt, zowel uit de buitenlucht als uit de crème, zwelt de opperhuid een beetje op en worden rimpels direct verminderd. Bovendien voorkomt hyaluron dat het dieper in de huid gelegen vocht verdampt.

Stap 6: Een goede mondverzorging

Met mooie tanden zie je er gelijk een stuk jonger en aantrekkelijker uit. Zorg daarom goed voor je tanden. Dit betekent dat je je tanden moet poetsen en flossen. Vraag je tandarts om advies als je tanden niet wit genoeg zijn of wanneer je last hebt van je gebit. Je kunt ze eventueel professioneel laten bleken. Als je tandproblemen hebt, zoals losse of verkleurde tanden of tanderosie, dan kun je dat laten behandelen. Je tanden kunnen meer prijsgeven over je werkelijke leeftijd dan welk ander lichaamsdeel ook. Begin dus vroeg met goede mondzorg. 

Stap 7: Help je lichaam te ontgiften

Hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het is om je lichaam regelmatig te zuiveren van ongewenste stoffen. Dit  kun je doen door veel water te drinken, te bewegen én gezond te eten. 

Eet ontgiftende voedingsmiddelen, zoals citroenen, groene thee, asperges, rode bieten, broccoli, groene bladgroente, kiemgroente, bloemkool, knoflook. Eet alles puur en vermijd producten die zwaar bewerkt zijn. Drink geen alcohol en beweeg veel in de natuur.

Stap 8: Beweeg dagelijks

Het is bewezen: je huid verbetert aanzienlijk wanneer je genoeg beweegt. Ook bij veel rimpels of een doffe huid krijg je door te bewegen een positief resultaat: een stralende huid.

Nieuwe onderzoeken tonen zelfs aan dat het proces van veroudering van de huid vertraagd wordt, zelfs bij mensen die nooit gesport hebben en daar op latere leeftijd pas mee beginnen.

Stap 9: Je bent geen vuilnisbak

Eet veel vitaminen, mineralen, vezels, antioxidanten en “echte”, onbewerkte voedingsmiddelen. Eet ook niet meer of minder dan je lichaam nodig heeft.

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

Als je lichaam aangeeft dat je genoeg hebt gegeten, dan hoef je je bord niet leeg te eten. Ook overgebleven restjes kun je dan beter niet meer opeten, je bent tenslotte geen vuilnisbak! Eventueel kun je de restjes in de koelkast bewaren voor een andere keer, als je ze niet weg wilt gooien.

Dit geldt ook voor overgebleven koekjes, gebak, snoepjes die je voor de visite in huis hebt gehaald. Je bent echt geen vuilnisbak, vergeet dat niet.

Stap 10: Hou van jezelf en je lichaam

Wees gelukkig, gelukkige mensen leven langer én verouderen minder snel. Hou van je lichaam door het rust te geven, door het te verzorgen en te respecteren. Je zal hierdoor geestelijk positiever ouder worden en dus lichamelijk ook.

Bonus stap: Doe dagelijks Gezichtsgymnastiek

Wetenschappers van de Northwestern University hebben aangetoond dat het werkt om ongeveer een half uur per dag de gezichtsspieren te trainen. Dit onderzoek is uitgevoerd met tientallen personen. De onderzoekers lieten vrouwen van boven de 50 iedere dag een aantal workouts met de gezichtsspieren doen gedurende een periode van acht weken. Er werden voor- en na foto’s gemaakt. Een aantal dermatologen mochten schattingen maken van de leeftijd. Het bleek dat ze 2,7 jaar jonger geschat werden!

Door je gezichtsspieren te trainen kun je dus echt je rimpels verminderen. Wil jij beginnen met gezichtsgymnatiek? Download mijn gratis e-book!

Heb je vragen of wil je wat kwijt over jouw rimpels verminderen? Laat hieronder je reactie achter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf + 17 =