Menu Sluiten

[ Rimpels voorkomen ] 8 tips om je huid rimpel-vrij te houden

Laatst bijgewerkt op 31 oktober 2019

We zaten gezellig aan de koffie, mijn man en ik. De ober kwam nog even informeren of alles in orde was en of we nog iets nodig hadden. Alles was goed en dat zeiden we dan ook tegen deze aardige, al wat oudere man. Zijn rimpels voorkomen was niet erg goed gelukt.

We raakten aan de praat en hij vertelde dat hij blij was dat hij in dit restaurant kon werken, want anders zat hij maar heel alleen thuis. Hij was gescheiden en de kinderen waren volwassen en hadden hun eigen leven. Hij was al vroeg met de VUT gegaan, dus werken hoefde eigenlijk niet meer, maar dit werk deed hij met veel passie. Hij vond het leuk om met mensen zoals ons te praten. ‘Jullie zijn mensen die de ‘verlep-grens’ nog niet zijn gepasseerd’, zegt hij welgemeend. Wij barsten in lachen uit, deze term is nieuw voor ons, maar we voelen ons vereerd!

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

Rimpels voorkomen, waarom moet dat?

Gezichtsveroudering verloopt bij iedereen anders. Het is een ‘spelletje’, een interactie tussen genen, omgevingsfactoren, leefgewoonten en het letterlijk ouder worden. Dat zegt dermatoloog Tamar Nijsten van het Erasmus MC in Rotterdam in het interview met de Volkskrant. Het ligt deels vast in je DNA. Maar hoe snel de rimpels ontstaan in de gezichtshuid, daar kun je echt wel invloed op uitoefenen. De nadelige effecten van een slechte levensstijl bouwen zich in een lange tijd op. Als je rookt dan zie je er na verloop van tijd minstens vijf jaar ouder uit dan je werkelijk bent. Roken veroorzaakt diepe rimpels in het gezicht, dunnere lippen en een vale, gelige huid. Dit blijkt uit foto’s van eeneiige tweelingen waarvan de een wel rookt en de ander niet. Stoppen met roken biedt meteen voordelen voor de gezondheid, maar zal de opgelopen schade niet meer kunnen herstellen.

Zonlicht

Bij snellere huidveroudering door teveel zonlicht, maakt het wel uit of je veel of weinig pigment in je huid hebt. Mensen met een lichte huid die snel verbranden hebben weinig pigment en mensen die een bruine huid hebben of snel bruin worden hebben meer pigment en zijn beter beschermd tegen de schadelijke effecten van de UV-straling. 

Deze UV-straling dringt door de opperhuid naar de lederhuid en splijt het collageen. Collageen is een eiwit dat zorgt voor de elasticiteit van het weefsel in de tweede huidlaag. Door de UV-straling gesplitste collageen verliest zijn werking. De huid verliest hierdoor zijn soepelheid en verslapt en daardoor gaat de huid rimpelen. Je kunt het zien als een elastiek met een goede rek die je in stukjes knipt.

Stress

Een gezicht is het dagboek van iemands leven! Dat zit niet alleen in de veroudering van de huid, maar ook in een vermoeide of verdrietige oogopslag. Wie minder energie en levensvreugde uitstraalt, oogt ouder.

Stress houdt zeker verband met de rimpels in je gezicht. Mensen die genetisch gevoelig zijn voor stress en daardoor een hoog cortisolgehalte in het bloed hebben, worden ouder geschat, zo is aangetoond in het Lang Leven-onderzoek. Mensen die stressbestendiger zijn met goede genen, hebben minder last van rimpels en zien er daardoor jonger uit. 

Het gaat er dus niet om wat er in je leven gebeurt, maar vooral hoe je ermee omgaat. Je genen kun je niet veranderen, maar wel de manier waarop je met je problemen omgaat.

Mannen langer een jonger uiterlijk

Mannen zien er gemiddeld langer jonger uit, door de beharing in het gezicht. De beharing zorgt voor meer huidvet in de haarzakjes, waardoor de huid wordt opgevuld en er minder rimpels ontstaan. Mannen hebben eerder last van hangende oogleden en vrouwen hebben meer kraaienpootjes en kleine rimpeltjes. Pas rond het 70e levensjaar van een man neemt het huidvet af en dan ontstaat er serieus meer rimpelvorming in de huid. Rimpels voorkomen is dus meer iets voor vrouwen dan voor mannen.

Rimpels voorkomen: 8 tips die je meteen helpen

1. Rimpels voorkomen met een dagcrème met SPF15 of hoger

In de herfst en winter is het voldoende om een dagcrème met een SPF (Sun Protector Factor) 15 te gebruiken. In het voorjaar en zomer liever eentje met een SPF30. Het zonnefilter zorgt voor bescherming van de schadelijke UVA straling. Als je echt in de zon gaat zitten dan is het beter om een goed zonnebrandmiddel met een hoge factor te gebruiken en dik en regelmatig te smeren. Gelukkig heeft de zon ook positieve kanten. We worden er blij van en het is goed voor onze Vitamine D voorraad. Maar dat is nog steeds geen reden om de zonnebrandmiddelen te laten staan, want uit onderzoek is gebleken dat er mensen zijn die heel veel in de zon zijn geweest en toch nog een vitamine D tekort hebben en mensen die heel veel smeren met zonnebrandcrème toch een hoog vitamine D gehalte hebben. Het blijkt genetisch bepaald of je in staat bent om voldoende vitamine D aan te maken. Gelukkig kun je ook door de juiste voeding te eten voldoende vitamine D binnenkrijgen of een tabletje nemen. Zonbescherming is dus echt noodzakelijk bij rimpels voorkomen, maar als je een keertje op het terras zitten en je bent vergeten om te smeren, maak je dan niet al te druk, geniet toch maar gewoon lekker van je lunch en je wijntje.

2. Drink voldoende water

Begin elke dag met een groot glas warm water met citroensap. Citroen ondersteunt je lever bij het verwijderen van afvalstoffen uit je lichaam. Citroen stimuleert de lever om meer enzymen te produceren die zorgen voor ontgifting. Deze afvalstoffen bevinden zich ook in je maag en darmen. Een groot glas warm water met citroen op de nuchtere maag spoelt de lege maag en darmen en neemt afvalstoffen die zich daar bevinden mee. Je lever is vooral ‘s nachts actief, waardoor het belangrijk is om ‘s morgens meteen die afvalstoffen af te voeren. Ook je lymfevatenstelsel wordt hierdoor geactiveerd en deze zorgt voor het afvoeren van de afvalstoffen. Minder afvalstoffen in je lichaam zorgt er ook voor dat je huid er mooier en stralender uit gaat zien. Als je voldoende water drinkt is je lichaam goed gehydrateerd en worden ophopingen van afvalstoffen voorkomen. Hierdoor zullen er minder afvalstoffen in je huid komen, daarmee voorkom je ook puistjes en oneffenheden.

3. Eet je huid gezond

Door gezond te eten help je jouw huid rimpels voorkomen. Echte schoonheid komt tenslotte van binnenuit. Neem de volgende voedingsmiddelen regelmatig op in je dieet en je huid gaat stralen van gezondheid.

 • Vis – koudwater vissen, zoals zalm, forel, sardines en haring. Geweldige bron van proteïne, goed om je huid mooi te houden en te herstellen. Minstens 1x per week een vissoort eten die rijk is aan omega-3. 
 • Olijfolie – gezonde vetzuren, zoals omega-3 en andere vitamines en voedingsstoffen om je huid mooi te houden. Extra vierge olijfolie bevat oliezuur, een voedingsstof die je huid hydrateert en helpt rimpels voorkomen.
 • Waterkers – bevat veel kalium en daardoor in staat om het bloed te zuiveren. Het is dan ook een geweldig hulpmiddel om huidproblemen tegen te gaan. Onder andere het tegengaan van uitslag, eczeem, acne, infecties en rimpels voorkomen zijn dingen die waterkers kan doen.
 • Kurkuma – geweldig voedingsmiddel om rimpels te voorkomen. Dankzij de antioxidanten werkt het ook heel erg ontstekingsremmend.
 • Pure chocolade – Cacao beschermt de huid tegen de schadelijke werking van de zon en voorkomt vroegtijdige veroudering. Bevat ook veel antioxidanten voor een mooie, gezonde huid. Tevens werkt het goed om aderverkalking te voorkomen. Reden genoeg om dagelijks te genieten van een stukje pure (85% of meer) chocolade.
 • Blauwe bessen – bevatten veel antioxidanten om te voorkomen dat de huid slap wordt en dus: rimpels voorkomen!
 • Meloen – rijk aan vitamine A, C en betacaroteen voor bescherming tegen de schadelijke straling van de zon. Bevat ook veel water, wat weer kan helpen met hydrateren van het lichaam en de huid en daarmee wordt voorkomen dat de huid uitdroogt en er kleine groefjes ontstaan.
 • Kokos – helpt om het bindweefsel in de huid sterker te maken, zodat de huid glad, strak en elastisch wordt. Als jij je stoort aan je rimpels kun je de huid ook insmeren met kokosolie. Voor het beste resultaat masseer je de olie met ronddraaiende bewegingen in de huid.
 • Avocado – Wil je die vervelende rimpels voorkomen? Dan MOET je avocado gaan eten. Maar je kunt er ook een masker van maken en het direct op de huid aanbrengen. Hiervoor mix je een halve rijpe avocado met 1 eetlepel (15 gram) kokosolie. Prak de halve avocado eerst met een vork en voeg de kokosolie hieraan toe. Breng dit mengsel op je huid aan en laat het 20 minuten zitten. Spoel het daarna af met warm water.
 • Gewone yoghurt – dit bevat probiotica en dit helpt om je immuunsysteem te reguleren, ontstekingen te kalmeren, acne te verminderen en rimpels te elimineren. Kies wel altijd voor pure gewone yoghurt of kefir. Kies ervoor om het in je eetpatroon op te nemen en je zult meteen het verschil merken. 1 kom per dag is voldoende.

4. Beweeg!

Bewegen is het meest effectieve wondermiddel tegen rimpels dat ooit is ontdekt. Van 3 maanden lang 2x per week sporten krijg je al een jongere huid.

5. Zorg voor een goede nachtrust

Als je te weinig slaapt krijg je wallen, een bleke huid, gezwollen oogleden en natuurlijk meer rimpels en lijntjes. Er wordt dan meer cortisol (stresshormoon) aangemaakt in je lichaam en minder hyaluronzuur. En als je lichaam minder hyaluronzuur aanmaakt betekent dit dat je huid droger worden en daardoor ontstaan er meer rimpels en lijntjes. Zorg er dus voor dat je minstens 7 a 8 uur slaap per nacht krijgt. Heb je moeite met inslapen? Lees dan mijn gratis e-book met 10 tips inclusief een ontspanningsoefening om heerlijk in te slapen.

Ook je lighouding kan rimpels veroorzaken. Als je op je zij of je buik slaapt, druk je een gedeelte van je gezicht in het kussen en ontstaan er rimpels. Rimpels voorkomen die ontstaan door slapen? Koop een zijden kussensloop of slaap op je rug.

6. Zorg voor minder stress

88% van de Nederlanders ervaart wel eens stress. Eén op de zeven werknemers heeft last van burn-out klachten. Stress eet namelijk onze gelukshormonen op. Door stress ga je verouderen, dus krijg je rimpels van stress. Ervaar je stress? Zoek even een plekje voor jezelf en ga deze ademhalingsoefening doen.

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

7. Draag een zonnebril

Als de zon schijnt ga je met je ogen knijpen. Daardoor ontstaan er fronsrimpels en andere rimpels rond je ogen. Deze rimpels voorkomen doe je door altijd een (het liefst een grote) zonnebril te dragen. Zorg in ieder geval dat je altijd een zonnebril bij je hebt, zodat je deze op kan zetten als de zon gaat schijnen.

8. Doe dagelijks gezichtsgymnastiek

Als je dagelijks oefeningen voor je gezicht doet dan gaat je huid er ‘levend’ uitzien. Je kunt hiermee rimpels voorkomen, of in ieder geval verminderen. Op een van mijn andere artikelen kreeg ik een reactie van een mevrouw van 67:

Ik doe dit al jaren. Jaren geleden is het uit Amerika overgewaaid, toen ben ik er al aan begonnen. Met mijn 67 geen rimpels, onderkin of overhangende ogen. Maar je moet geduld hebben. Het helpt.

Het is belangrijk dat je elke dag je oefeningen doet en dat je het volhoudt. Uiteindelijk krijg je het resultaat: geen onderkin, geen rimpels, mooie wangen die niet gaan hangen en geen overhangende oogleden. Voor een mini-facelift met oefeningen op video kun je mijn gratis e-book: 5-stappenplan tegen rimpels lezen.

Heb je vragen of wil je wat kwijt over rimpels voorkomen? Laat hieronder je reactie achter!

12 Comments

  • Petry
   Petry

   Natuurlijk krijgen we allemaal rimpels als we ouder worden en de lachrimpels zijn de mooiste rimpels! 😀 Je kunt natuurlijk wel proberen er zo lang mogelijk Jong en Stralend uit te blijven zien met deze tips!

 1. Avatar
  Wanda

  Hoewel ik wel vind dat rimpels bij het ouder worden horen, vind ik wel dat je je huid ten alle tijden goed moet verzorgen zodat je er in ieder geval verzorgd uit blijft zien. Ik merk wel dat mijn huid in de winter meer verzorging nodig heeft en dat nachtrust en water drinken dan een stuk belangrijker is dan in de zomermaanden.

  • Petry
   Petry

   Ik ben het helemaal met je eens, Wanda! In de herfst/winter heeft je huid net iets meer verzorging nodig en goed voor jezelf zorgen is in deze periode extra belangrijk.

  • Petry
   Petry

   Wat goed van je Alexandra, jij accepteert jezelf hoe je bent! We willen allemaal graag oud worden en het liefst een beetje leuk en gezellig, toch? Deze tips kunnen je erbij helpen.

 2. Avatar
  Georgina Lifestyle

  Rimpels.. tsja, liever niet, maar het hoort nou eenmaal bij het ouder worden. Als je jezelf verder goed verzorgt, dan kan je mooi oud worden.

 3. Avatar
  Gabrielle

  Handige tips, hoewel ik denk dat je er in inderdaad jong mee moet beginnen om het te kunnen voorkomen vind ik 24 nog echt te vroeg 😛 Dus ik besteed er weinig aandacht aan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

acht + zes =