Menu Sluiten

[ Wat te doen tegen opvliegers ] klagen helpt niet

Laatst bijgewerkt op 7 oktober 2019

Zo af en toe ga ik koffie drinken in een koffietentje waar ze ook glutenvrije chocolademuffins hebben en trakteer ik mezelf op zo’n lekkernij. Hier kan ik zo intens van genieten. De laatste keer werd mijn genietmomentje nogal verpest door twee 45+ vrouwen die tegenover mij aan een lange tafel zaten.

Pijntje hier pijntje daar (ziekte van PHPD)

Deze 2 dames hebben een half uur lang aan elkaar (maar hard genoeg zodat ik er echt niet omheen kon) zitten te vertellen waar ze toch allemaal last van hadden. Pijntje Hier, Pijntje Daar, oftewel de ziekte van PHPD.

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

Overgangsklachten, opvliegers, moe, de mannen waren ook maar slappelingen en het werk was ook al niet meer wat het geweest was. Slapen is een regelrechte ramp geworden door het het nachtzweten: dekbed over, dekbed af, nat shirt uit, droog shirt aan en ga zo maar door.

Zoals je weet is het best lekker om af en toe even te klagen. Het kan enorm opluchten en je hoofd weer leegmaken. Wil je weten hoe dat werkt? Lees dan vooral verder…

Erover klagen verandert niets

Je kunt er lang over praten, maar daar verandert het niet van. Natuurlijk mag je er echt wel eens even over praten, maar na 10 minuten is het wel klaar. Ook voor de mensen in je omgeving wel zo aangenaam!

Stap liever over naar een ander onderwerp, zodat het gesprek een positieve wending krijgt. Er zijn zoveel leuke dingen waar je met je vriendin over kunt praten: het mooie weer, een leuke vakantie in het verschiet, dingen die je hebt meegemaakt. Bedenk dat niemand gebaat is bij jouw geklaag, ook jijzelf niet. Als je er veel aandacht aan geeft, zal het probleem alleen maar groter worden. 

Opvliegers hebben een functie

Ook ik heb last van opvliegers. Soms sta ik met iemand te praten en dan opeens is het alsof er een vulkaan losbarst binnen in mij. Herken je dat? Midden in een gesprek krijg je het warm en jij begint te zweten, je krijgt een rood hoofd en weet even niet meer waar je met je warmte naar toe moet. Dat is niet altijd even fijn, maar ik heb het geaccepteerd, het hoort bij mij, bij mijn overgang. Ze horen gewoon bij mijn leven, die opvliegers. En ik weet dat het ook een functie heeft.

Als je jong bent zorgt het lichaam ervoor dat tijdens de menstruatie de afvalstoffen worden afgevoerd en in de overgang gebeurt dit tijdens de opvliegers. Door het zweet worden de afvalstoffen naar buiten afgevoerd.

Geweldig dat het lichaam zo goed voor mij aan het werk is. Je kunt blijven klagen over dat je het zo warm en daarna weer koud hebt, maar als jij je realiseert dat het een functie heeft wordt het al anders. Voor mij in ieder geval wel.

Wat te doen tegen opvliegers

We kunnen beter eens kijken waarom we zoveel afvalstoffen hebben in ons lichaam. Zoals je weet, zorgt slechte voeding voor de afvalstoffen.  Groente en fruit zorgt niet voor veel afvalstoffen, maar gefrituurde snacks, chips en snoep wel. Vocht heeft het lichaam nodig, drink ongeveer 2 liter water per dag, ook hierdoor kan het lichaam zorgen voor afvoer van de afvalstoffen. De nieren hebben voldoende vocht nodig bij het verwerken van de afvalstoffen.

Klaag minder, waardeer meer!

6 Tips om minder te klagen

 1. Stop met jezelf te zien als slachtoffer. Accepteer dat de situatie is, zoals die is. Wil je er iets aan veranderen, zet dan nu het eerste kleine stapje
 2. Verwacht minder. Soms zijn je verwachtingen hoog en niet realistisch. Kijk voor jezelf als je weer eens zit te klagen welke verwachting je had en of dat realistisch was. Als jij je realiseert dat je verwachting te hoog is en daardoor niet realistisch kun je meteen stoppen met klagen.
 3. Verplaats je aandacht naar dankbaarheid. Nu draait er in je brein een klaag-programma, continu en steeds naar zoek om redenen om te klagen.  Door je bewust te focussen op dingen waar je dankbaar voor bent train jij je brein in dankbaarheid. En dat is een veel leuker programma. Door dagelijks dankbaarheid oefeningen te doen leer je om te genieten van de kleine fijne momenten in je leven. Je leven zal minder negatief worden en dan stop je vanzelf met klagen.
 4. Doe het samen. Vraag mensen om je heen om je er op te wijzen als je weer eens aan het klagen bent. Dat is heel simpel, maar ook heel erg effectief.
 5. Maak er een project van. Erger je aan die deur die klemt, doe er iets aan of vraag iemand er iets aan te doen. Vind je dat je te weinig geld hebt? Zorg dan voor meer geld of ga simpeler leven. Bedenk wat je eerste stap kan zijn. Vind je jezelf lui? De eerste stap is iemand zoeken die je kan helpen. Er zijn genoeg professionals die je kunnen helpen om een actiever en daardoor een gezonder leven te krijgen.
 6. Stop met tegen de wind in fietsen. Probeer zoveel mogelijk met de wind mee te leven. Als je dat doet zal je behoefte om te klagen steeds minder worden, omdat je erachter komt dat het geen zin heeft. Als je meer in het nu leeft en niet bezig bent met wat er morgen gaat gebeuren, zal je meer op het leven kunnen meedeinen en daar wordt je leven een stuk gemakkelijker van. Soms is het best lekker om even te klagen, maar het wordt er niet anders van.

Af en toe klagen lucht op

Klagen – met mate – is ook goed voor je

Het kan stress verlichten. Van de hele dag door klagen krijg je juist stress, maar af en toe even klagen brengt het stressniveau naar beneden en dat is weer goed voor je. Het kan enorm opluchten.

De behoefte om te klagen komt vaak voort uit onmacht, je hebt geen controle over de situatie. Door er even over te klagen voel je je vaak weer beter en geeft rust en ruimte in je hoofd.

Het zorgt voor verbinding. Als jij je ergens over beklaagd, kan degene die dat ook vindt het beamen en jullie voelen je dan verbonden met elkaar. Precies zo werkt dat ook met het delen van mooie momenten.

Soms helpt klagen je ook bij goede keuzes maken. Als je klaagt is de kans dat je goedbedoelde adviezen krijgt groot. Hier kun je soms echt wel iets aan hebben bij het maken van een goede keus.

Mensen die veel klagen willen letterlijk van zich laten horen om bijvoorbeeld de situatie in hun voordeel te beïnvloeden. Met andere woorden door te klagen val je op. Let wel op dat dit niet in de negatieve zin is.

Stoppen met klagen gaat automatisch als je opwaarts beweegt, positief in het leven staat en vitaal bent.

 Je voelt je lekker in je vel, opgewekt en energiek. Best fijn, toch? Niks te klagen, wordt dan vaak gezegd!

Je kunt veel tegen opvliegers doen, zoek uit wat voor jou werkt

Opvliegers, wat kun je er tegen doen

Er zijn veel ‘triggers’ die een opvlieger kunnen veroorzaken. Om er een aantal te noemen:

 • suiker
 • cafeïne
 • alcohol
 • pikante voeding
 • overgewicht
 • uitdroging
 • roken
 • stress

Je kunt er zelf veel aan doen om het aantal en de hevigheid van de opvliegers te beperken. Belangrijk is om je voedings- en leefpatroon aan te passen en te zorgen dat daar zo min mogelijk triggers in zitten, zoals hierboven genoemd. Vergeet vooral niet om gezonde vetten te eten. Er is namelijk een relatie vastgesteld tussen het eten van te weinig gezonde vetten en opvliegers. 

Gezonde vetten

We zijn in het verleden nogal bang gemaakt voor vetten. Daar zouden we dik van worden en het was slecht voor hart en bloedvaten. Inmiddels is er grootschalig onderzoek dat bepaalde vetten beter zijn voor ons dan we dachten. Met name Omega-3 vetten zijn erg gezond. Deze vetten worden ook wel hersenvoedsel genoemd. Onze hersenen hebben omega-3 nodig. Deze vind je in o.a. vette vis, lijnzaad en walnoten. Ook omega-9 is erg gezond, deze vind je in olijven, olijfolie en avocado. 

Voldoende water

Drink voldoende water als je last van opvliegers hebt, want je raakt veel vocht kwijt. Uitdroging zal opvliegers verergeren, dus drink meer water dan je gewend bent. Of je voldoende water drinkt, kun je zien aan je urine. Is het echt geel van kleur, dan drink je te weinig. Is het helder geel/doorzichtig, dan drink je voldoende water.

Stress

Stress verergert ook opvliegers. Het is dus belangrijk om te kijken naar stress in jouw leven en waar je dit kunt verminderen. Heb je stress, zoek dan een manier om te ontstressen. Dit kan van alles zijn. Een wandeling met de hond in het bos, mediteren, een boek lezen. Zoek uit wat voor jou werkt als ontstresser. 

Ademhaling

Ook met je ademhaling kun je veel doen. Als je een opvlieger voelt opkomen, vertraag dan zoveel mogelijk je ademhaling. Adem rustig in en nog rustiger uit. Zorg ervoor dat de uitademing langer is dan je inademing. Neem een pauze voordat je weer inademt. Dit brengt je lichaam tot rust.

Nog een mooie oefening als je een opvlieger voelt opkomen. Zet je middelvingers 3 cm onder je navel. Adem 1x diep in en uit en daarna adem je rustig in en uit en houdt de vingers nog even op het punt onder je navel terwijl je de huid induwt. Hierdoor help je jouw lichaamstemperatuur te laten dalen.

Bewegen

Bewegen is een manier om tijdens de overgang gelukkig te zijn. Het geeft je niet alleen energie, maar zorgt ook voor sterke botten. Het beste dat je kunt doen is een bewegingsvorm die je gemakkelijk kunt doen, zodat je het ook volhoudt.  Bijvoorbeeld wandelen in de natuur. In een groene omgeving wandelen zorgt voor meer geluksstofjes (zoals serotonine) in je lichaam, daardoor word je letterlijk gelukkiger.

Verse lucht bevat meer zuurstof. En van meer zuurstof wordt jouw lichaam gelukkig. Zuurstofrijk bloed voedt je organen en alle cellen in je lichaam. Wanneer je lichaam veel zuurstof binnenkrijgt kan het zijn werk beter doen en zich beter ontdoen van de afvalstoffen.

Bestrijd je Rimpels.

Blijf er zo lang mogelijk jong en stralend uitzien met deze vijf eenvoudige principes.

Ook je spieren gaan in veerkracht achteruit in de overgang. Hiervoor is het belangrijk om oefeningen te doen die je spierkracht op niveau houden, zoals Pilates. Deze vorm van sport zorgt voor sterke en lange spieren en balans in je lichaam en geest. Het zorgt voor ontspanning, vermindert stress en verlaagt de bloeddruk. Het helpt ook tegen angst, die vaak ontstaat tijdens de overgang.

Help jezelf aan een goede nachtrust met een vast slaapritueel

Slapeloosheid 

Zo’n 80% van de vrouwen tussen 45 en 60 jaar hebben last van slapeloosheid, door het nachtzweten of andere redenen.

Wat kan helpen is een vast slaapritueel. Dim de lichten 2 uur voordat je gaat slapen. Zo weet je lichaam dat het bijna tijd is om te gaan slapen en maakt het slaaphormoon melatonine aan. Dit hormoon helpt je om in te slapen. Je kunt eventueel een lauwe douche nemen. Geen warme douche, dat wakkert het nachtzweten juist aan. Lees een boek (geen spannend boek) of een tijdschrift, zet een ontspannen muziekje aan of ga mediteren. Je lichaam en geest ontspannen hierdoor en je komt in de ‘slaapmood’. 

Adem in, adem uit

Een mooie oefening om tot rust te komen, je bloeddruk te verlagen en opvliegers te verminderen. 

Ga op je rechterzij liggen. Doe je ogen dicht en sluit je rechterneusgat af met een vinger. Adem vervolgens 10x diep en langzaam in en uit door je linkerneusgat. Ga daarna in je favoriete slaaphouding liggen en adem op een normale en rustige manier  in en uit. Je bent nu veel meer ontspannen. Hoe dat kan? Dit is een Yoga-oefening en volgens de filosofie van Yoga zorgt de ademhaling van je rechterneusgat voor energie en je linkerneusgat voor ontspanning. Probeer het maar eens uit of dit voor jou werkt. Het kan in ieder geval geen kwaad.

Gratis e-book met ontspanningsoefening

Ik heb een mooi e-book geschreven: Ontspannen Slapen. Daarbij zit een geluidsopname om ontspannen in slaap te vallen. Deze geluidsopname kun je aanzetten als je gaat slapen. Door deze ontspanningsoefening te doen zal jij ook heerlijk in slaap vallen!

2 Comments

 1. Avatar
  Eisabeth van 't Wout

  Leuk om even te lezen, mijn dag is weer goed, ben wel geen 45 maar 72 maar…. klagen heeft geen zin en ieder huisje heeft zijn kruisje, ik kom de dag niet door als ik aan vriendinnen naar mijn med. vragen en moet luisteren naar hoe erg het wel voor mij is… dus bagatelliseer ik e.e.a altijd meteen even. Mijn motto is " niet klagen maar drage, en (ik wel( bidden om kracht. Fijne dag , en dank !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − 11 =